Kompressionsstrumpor (medicinska stödstrumpor)

Letar du sportstrumpor? Här hittar du kompressionsstrumpor för löpning och sport

Den här sidan handlar om medicinska kompressionsstrumpor som man har efter operation eller vid besvär med åderbråck, lymfödem, varicier osv. 

Behöver du riktiga kompressionsstrumpor efter operation eller för användning varje dag har du hittat rätt. Till vänster kan du välja vilken kompressionsklass du vill ha och nedan ser du samtliga kompressionsstrumpor som ingår i vårt sortiment. 


Kompressionsklass 1
Medel kompression
Kompressionsklass 2
Hård kompression
Hjälpmedel
till dina stödstrumpor
Våra medicinska kompressionsstrumpor uppfyller det medicinska systemet för kompressionsklasser och är tillverkade för att hålla kompressionen genom många tvättar. De kompressionsstrumpor du hittar hos oss är extra mjuka för att sitta skönt och behagligt mot din hud.

Medicinska kompressionsstrumpor hos Butik21

Våra medicinska kompressionsstrumpor finns som strumpor, lår stay-ups och som strumpbyxor. Alla modeller finns också med antingen öppen eller stängd tå. Inom sjukvården används ofta kompressionsstrumpor med öppen tå för att enkelt kunna följa patientens blodcirkulation. Kompressionsstrumpor med öppen tå är också praktiskt om du har lite längre fötter än genomsnittet, eller om du helt enkelt vill slippa tryck över tårna.


Medicinska kompressionsstrumpor eller stödstrumpor?

Medicinska kompressionsstrumpor är i stort sett samma sak som stödstrumpor men är mer använda inom vården. Då har man dels en annan typ av klassindelning. En medicinskt graderad kompressionsstrumpa har 15-21 mmHg i klass 1 och 23-32 mmhg i klass 2. En normal stödstrumpa har 18-22 mmhg i klass 1 och 22-27 mmhg i klass 2.

Det vi kallar kompressionsstrumpor uppfyller kraven för medicinsk gradering av kompression. För att hålla det lite längre spannet krävs en annan typ av stickning som gör strumpan mer tät och lite tjockare. En medicinsk stödstrumpa är alltså lite dyrare att tillverka än en vanlig stödstrumpa. 

Tack vare den annorlunda stickningen så håller kompressionen längre, fler tvättar, om man tvättar dem efter varje dag och låter dem hängtorka.  

Stödstrumpor däremot kallas många typer av strumpor med eller utan stöd. Det som är viktigt är att stödstrumpan har graderad kompression. Eftersom stödstrumpor inte är en skyddad titel kan vem som helst kalla vilken strumpa som helst för stödstrumpa. Det gör att du som köpare måste vara noggrann med vad du köper och ifrån vem. Se till att det alltid finns en uppgift om mmHg när du köper stödstrumpor.

Hitta rätt storlek för kompressionsstrumpor

Vid användande av kompressionsstrumpor är det extra viktigt att du får rätt storlek, får du fel storlek ger inte strumporna rätt kompression jämfört med läkarens ordinering. Benen har en tendens att svälla upp under dagen och därför är det viktigt att ta mått på benen på morgonen så att det blir korrekt. Ta hjälp av någon om du har svårt att mäta själv. Du bör åtminstone ta följande mått:
  • Fotledens omkrets (cB)
  • Vadens omkrets (cC)
  • Omkretsen på mitten av låret (cF)
När du har tagit måtten kan du sedan hitta din storlek i tabellen för varje produkt. Notera att storleken kan variera mellan olika modeller, så kika alltid efter i storlekstabellen innan du beställer kompressionsstrumpor. Om du nyligen tagit dina mått hos till exempel en sjuksköterska eller om du redan fått kompressionsstrumpor levererade som passar, kan du självklart använda samma mått. Men om det var längesen du tog dina mått, och du har en känsla av att de kan ha ändrats, är det bäst att ta måtten på nytt för att vara på den säkra sidan.

Förkortningar som används i modelltypen:
  • AD = Knälånga kompressionsstrumpor
  • AF = Lårlånga kompressionsstrumpor, till mitten av låret
  • AG = Lårlånga kompressionsstrumpor, till övre delen av låret
  • AT = Kompressionsstrumpbyxor

 

Butik21 - din specialist för friska ben & fötter