Stödstrumpor

Ta på dig dina stödstrumpor direkt på morgonen - så motverkar de trötta och svullna ben och fötter hela dagen. Stödstrumpor hjälper din kropp med blodcirkulationen så att hjärtat orkar pumpa upp allt blod från benen.

Stödstrumpor lindrar och minskar risken för åderbråck, något som kan göra ont och vara i vägen. Idag finns det stödstrumpor med roliga färger, i olika material och stödstrumpor för alla behov (se meny till vänster).

Kvinna
Stödstrumpor för kvinnor
Man
Stödstrumpor för män

Snygga stödstrumpor på nätet, snabbt och enkelt!

Vi erbjuder snygga stödstrumpor och fotvårdsprodukter för dina bens och fötters välmående. Beställ våra produkter snabbt och enkelt online. Du hittar såväl enfärgade som prickiga och randiga stödstrumpor i vårt breda sortiment av stödstrumpor. Bland våra fotvårdsprodukter hittar du hjälpmedel för bland annat hallux valgus, hammartå och hälsporre.

Alla stödstrumpor som du hittar här i vår webbutik har graderad kompression och ger ett korrekt stöd. När du handlar stödstrumpor är det av största vikt att de stödstrumpor du köper har graderad kompression, annars ger de kanske ett felaktigt tryck och kan då motverka blodflödet istället för att underlätta. 

Köpa stödstrumpor online – handla tryggt av butik21

Vi har ett brett utbud av stödstrumpor som håller hög klass och är väldigt prisvärda. Några varumärken är vi i princip ensamma om att erbjuda i Sverige. Hos oss hittar du varumärken som Jobst, Swedish Supporters och Doktorn Rekommenderar. Färgglada stödstrumpor har blivit väldigt populärt eftersom de ser ut som vanliga roliga, inspirerande och snygga strumpor.

Vi har även stödstrumpor i olika material - från bomull till bambu. Vill du ha eleganta stödstrumpor till fest eller lite uppklätt på kontoret så passar mikrofiber, letar du efter varma sköna stödstrumpor så finns det i ull. Välj själv vad som passar just dig bäst för tillfället.

Genom att ha möjlighet att välja vilken färg, form och design du vill ha på dina stödstrumpor gör att du faktiskt kan ha stödstrumpor vid varje tillfälle. Du behöver inte längre gå omkring i tjocka och varma stödstrumpor som bara påminner om sjukvården. Nu kan du välja om du vill ha rosa stödstrumpor när du sportar eller flyger, blå stödstrumpor när du jobbar eller är gravid - valet är ditt.

I princip alla våra stödstrumpor går att tvätta i maskin, ett rejält plus för att få ihop vardagen. Men kom ihåg att använda tvättpåse för nylonbaserade stödstrumpor.

Billiga stödstrumpor eller bra stödstrumpor?

När du köper stödstrumpor så är det viktigt att köpa rätt stödstrumpor för de behov du har. Ibland får vi frågan vilka stödstrumpor som är billigast eller vilka stödstrumpor som är bäst. Den frågan går inte att svara på utan att veta mer om vilka behov du som kund har. 

Pris och kvalitet är faktiskt ganska svåra begrepp. Vilken har bäst kvalitet och vilken är billigast om du jämför en plastpåse från mataffären som du köper för 1,50 och en kabinväska för 999 kr. Svaret kanske verkar uppenbart, kabinväskan har bäst kvalitet. Men om du ska köpa två liter mjölk är kabinväskan helt opassande och dyr. Råkar dessutom ena mjölkpaket gå sönder och läcker ut i kabinväskan kommer du ångra bittert att du inte bara tog en vanlig plastkasse.

Ska du däremot flyga till en annan stad och ta med en ömtålig bärbar dator, necessär och lite ombyte är en plastkasse helt oanvändbar eftersom det inte skyddar. Råkar du tappa plastpåsen så en after shave i necessären går sönder kommer du ångra att du inte investerade i en riktig kabinväska. Kommer du med en obrukbar dator som luktar parfym så kan hela resan vara förstörd. 

På samma sätt är det med stödstrumpor. De stödstrumpor som inte kostar så mycket passar dig som vill motverka svullna fötter och ben men inte har några medicinska behov. Vet du dessutom med dig att du sliter ut strumporna extra snabbt så kanske det inte lönar sig att investera i dyrare strumpor. Du kanske gillar terränglöpning och springer i sådan terräng att kvistar och grenar river i sportstrumporna så de går sönder.

Våra flygstrumpor är typexempel på strumpor som används vid ett tillfälle och sedan får ligga i byålådan till nästa tillfälle. Där kan det vara idé att köpa ett par stödstrumpor som inte är så dyra. Du kommer antagligen ha dem på planet dig och på planet hem. Sen ligger de i byrålådan till nästa resa. 

Om du däremot har medicinska problem och behöver exakt kompression under en längre period är medicinska kompressionsstrumpor den bästa investeringen. De håller kompressionen längre tid och har tåligare garn. Tar du dessutom hand om dina stödstrumpor genom att handtvätta dem varje kväll så blir en investering i riktiga kompressionsstrumpor det billigaste och bästa alternativet. 

Oavsett vad du har för behov och syfte med dina stödstrumpor så är det vikigt att du köper stödstrumpor med graderad kompression och väljer rätt storlek.

Stödstrumpor och fotvårdprodukter - Hjälp och rådgivning

Svar på vanligt förekommande frågor

Behöver du råd och hjälp om stödstrumpor och kompressionstrumpor eller våra fotvårdsprodukter? Här håller vi succesivt på att lägga upp en FAQ. Här hittar du svaret på de frågor vi oftast stöter på. Du hittar också nyttiga tips som kan hjälpa dig att välja rätt stödstrumpa eller rätt ortopedisk produkt – och så kan du läsa allt om hur du handlar hos oss på Butik21.com.

Frågorna kommer indelas i sex avsnitt:

 1. Varför ska man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor – och när?
 2. Att välja rätt strumpa
 3. Vilken storlek ska jag använda i stödstrumper och kompressionsstrumpor?
 4. Få strumpan av och på, tvätt och hållbarhet hos stöd- och kompressionsstrumpor
 5. Hur fungerar stödstrumpor
 6. Stödstrumpor vid lymfödem

1. Varför bör man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor – och när?

Varför bör man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor förbättrar blodomloppet i benen och skyddar därmed mot åderbråck, blodproppar och svullna och trötta ben.

Dessutom förbättrar stödstrumpor blodtillförseln till vadmuskeln och kan på så vis öka prestationsförmågan i samband med sport.

Enligt vissa forskningsresultat kan stödstrumpor till och med ha en positiv inverkan vid sömnapné. Även i samband graviditet har stödstrumpor en positiv effekt. Det har vi skrivit mera detaljerat om i följande informationstext: Varför stödstrumpor under graviditeten.

Kanske har du inte problem med venerna som det ser ut just nu. Men om du får svullna eller trötta och tunga ben framåt kvällen (eller när du stått upp en längre tid eller suttit ner länge), så är det ett tecken på att dina vener har blivit lätt överbelastade. I så fall kan du avlasta benen genom att använda stödstrumpor. Då får du ben som fortfarande har en behagligt lätt känsla när dagen är slut.

Stödstrumpor rekommenderas även förebyggande för långa flygresor (över 4-5 timmar) eller långa resor med bil. Särskilt om du redan har åderbråck - men även om du är besvärsfri!

Efter operationer och kirurgiska ingrepp rekommenderas ofta medicinska kompressionsstrumpor.

När ska man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor?

Medicinska kompressionsstrumpor klass 1 och stödstrumpor med mild kompression används förebyggande mot åderbråck och blodproppar. De ser till att dina ben håller sig snygga och känns behagliga. Har du ett stillasittande jobb, eller ett arbete där du ofta står upp, är det en bra idé att använda stödstrumpor. Stödstrumpor rekommenderas också vid längre flygresor och i samband med graviditet. Det är även bra att använda stödstrumpor om du vet att du ska stå upp länge, till exempel om du ska jobba på en mässa eller ta emot kunder vid en konferens eller öppet hus. 

För dig som inte har stora besvär men ibland upplever svullnad/trötthet i ben och fötter:

Börja med att använda stödstrumpor med mild kompression, stödstrumpor i klass 1 eller medicinska kompressionsstrumpor i klass1 (ccl1) vid följande situationer innan du får problem:

 • När du ska på längre resa, t.ex. med flyg eller buss.
 • I samband med graviditet. (Läs mera här om stödstrumpor och graviditet)
 • I situationer, när du måste stå upp en längre tid, t.ex. i samband med arbetet.
 • I situationer som inte pågår så länge som en hel arbetsdag, men där du ändå upplever trötta, ömmande ben, t.ex. vid shopping, utställningar och konserter, samt till fester och vid vissa former av träning.
 • Använd stödstrumpor förebyggande, om det finns problem med åderbråck i din familj. Framför allt i ovanstående situationer, men även gärna i vardagen.
 • Använd stödstrumpor regelbundet om du har fått mindre åderbråck och vill förebygga att åderbråcket blir större.
 • Använd stödstrumpor regelbundet i vardagen om ditt arbete generellt innebär mycket stillasittande eller stående.
 • Använd stödstrumpor regelbundet i vardagen om du regelbundet har svullna, ömmande ben.

Har du redan problem med lymfvägarna eller venerna, t.ex. åderbråck:

Du ska normalt sett använda stödstrumpor eller medicinska kompressionsstrumpor regelbundet om du ofta får svullna ben eller har problem med åderbråck (varicer) eller ödem. Har du haft en blodpropp, eller har (har haft) inflammerade vener(flebit) så rådfråga alltid en läkare om du ska använda stödstrumpor och i så fall vilken kompressionsklass.

Viktig information:

Oavsett hur ofta du använder stödstrumpor, så kom ihåg att hand om dina ben, så du håller venerna friska. T.ex. genom att regelbundet se till att röra benen. Har du t.ex. en stillasittande arbetsuppgift, så res dig upp och gå runt lite minst varannan timme.

Andra faktorer som kan öka risken för venproblem är t.ex. övervikt, rökning, alkohol och stark värme samt hormonpåverkan (som vid graviditet och övergångsålder, eller om du använder p-piller, hormonbehandling vid klimakteriet och aknepreparat).

Behöver du mer information om olika kompressionsklasser som finns inom stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor, läs vidare längre ner på sidan eller besök vår informationssida: Vad är kompression och kompressionsklasser.

Varför ska jag använda stödstrumpor till resan?

När du sitter länge arbetar inte vadmusklerna vilket gör att kroppen får extra svårt att pumpa bort blodet från benen. Det ökar risken för svullna ben och vid flygresor ökas risken för blodpropp markant. Enligt några undersökningar med upp till 2-3 gånger på resor över 4 timmar.

Luften i flygkabinen är extremt torr, vilket medför en risk för dehydrering, uttorkning. Dehydrering gör att blodet blir tjockare och det betyder i sin tur ökad risk för blodproppar. Kabinluften innehåller inte heller så mycket syre som vi är vana vid, och det innebär också en riskfaktor. Dessutom sitter man normalt sett med böjda knän vilket också kan försämra blodcirkulationen i benen. 

Stödstrumpor förbättrar blodcirkulationen, så du minskar risken för blodproppar på resan, samtidigt som du förhindrar svullna ben och vrister och förebygger åderbråck.

Du kan i princip använda alla stödstrumpor och kompressionsstrumpor i din kompressionsklass när du ska ut och resa. Våra flygstrumpor eller resestrumpor är dock av lite tunnare material och därför också mindre varma för fötterna. Det är skönt om du ska på semester under sommarhalvåret. Givetvis kan flygstrumporna också användas på arbetet eller i hemmet.

OBS Det är viktigt att du rör på dig lite under resan även om du använder stödstrumpor. Det bästa är att ställa sig upp i mittgången och promenera runt lite och eventuellt göra lite benövningar, till exempel stå på tå och lite knäböj. Det aktiverar benens och vadens muskler. 

Vad är kompressionsstrumpor för sport och vad gör de för nytta?

Det blir allt mer populärt att använda sportstrumpor eller kompressionstrumpor för löpning  - både bland professionella atleter och nybörjare/amatörer.

Kompressionsstrumpor ger stöd åt dina ben och muskler samt förbättrar blodcirkulationen – och därför är teorin att dina muskler kan prestera bättre om du använder kompressionstrumpor under träningspasset.

Kompressionsstrumpor för sport lämpar sig för många träningsformer, t.ex. löpning, cykling, vandring, stavgång, tennis, basket, golf m.m. Inte minst hjälper stödstrumpor kroppen med återhämtningen efter träningen, så det är en bra idé att behålla dem på efter avslutat träningspass eller sätta på sig ett par nya fräscha efter duschen.

Kompressionsstrumpor som är speciellt framtagna för sport och träning är förstärkta under foten för att öka strumpans hållbarhet. Därmed er de anpassade för den extra belastning som strumpan utsätts för när den används i träningssyfte. Men kom ändå ihåg att följa tvättråden.

Vissa stödstrumpor för löpning är också tillverkade i material som andas lite lättare så de inte blir lika varma. 

I vilka jobb är det särskilt viktigt att använda stödstrumpor?

Det är bra att använda stödstrumpor i alla arbeten som antingen är mycket stillasittande eller där du måste stå upp mycket. Får du ömma, trötta ben efter arbetsdagens slut har du sannolikt nytta av stödstrumpor. Exempel på yrken är: frisör, pilot, konditor, läkare, lärare, laborant, busschaufför, kontorassistent, kock, tågvärd, kassörska, säljare, hemtjänst, sjuksköterska, DJ, servitris m.fl.

Stödstrumpor är populära hos sjuksköterskor och undersköterskor som dels står och går mycket och dels är en yrkesgrupp som känner till de positiva fördelarna med stödstrumpor. 

Varför ska jag använda stödstrumpor när jag är gravid?

Många gravida rekommenderas att använda stödstrumpor. Hormonförändringar och kroppens ökade blodmängd gör att venerna belastas hårdare under graviditeten än annars. Du kan läsa mera om stödstrumpor och hur de hjälper dig under graviditeten på vår informationssida om stödstrumpor och graviditet.

Från vilken månad bör jag använda stödstrumpor under graviditeten?

Det finns inga generella riktlinjer för när under graviditeten man ska börja med stödstrumpor. Alla som blir gravida får inte problem med svullna ben och åderbråck även om det är mycket vanligt.

Rådfråga alltid din läkare eller barnmorska om du är osäker. Mer information om stödstrumpor i samband med graviditet hittar du i vår informationstext om stödstrumpor under graviditeten.

Vem bör inte använda stödstrumpor?

De flesta kan normalt sett använda stödstrumpor och kompressionsstrumpor med mild eller medelhård kompression utan problem. Är du osäker så fråga din läkare. Och kom ihåg att ALLTID rådgöra med läkare innan du använder stödstrumpor i kompressionsklass 2 eller med hårdare kompression.

Läs också vår informationstext om kontraindikationer för stödstrumpor, för att försäkra dig om att du inte tillhör en grupp som inte bör använda stödstrumpor.

↑ till toppen av ​​sidan

2. Frågor om hur du väljer rätt stödstrumpa, typ och modell 

Vad är skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Förenklat kan man säga att stödstrumpor används förebyggande, medan medicinska kompressionsstrumpor ordineras av läkare och används när du redan behöver behandling.

Medicinska kompressionsstrumpor måste alltid följa den europeiska standarden för kompressionsklasser som används inom sjukvåren. I princip behöver en vanlig stödstrumpa inte följa några riktlinjer alls, för att man ska få kalla dom stödstrumpor. Hos oss kan du dock alltid vara säker på att få stödstrumpor av god kvalitet och med graduerad kompression - oavsett vilken modell eller typ du väljer!

Här kan du kan läsa mera om skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor.

Vad betyder "mmHg"?

mmHg står för millimeter kvicksilver och är ett uttryck som härstammar från hur lufttryck mäts med kvicksilverbarometer. Men enheten används också för att mäta hur mycket tryck din stödstrumpa ger. Läs mer på vår infosida Vad betyder mmHg för stödstrumpor. 

Vad betyder denier eller "den."?

Denier är en måttenhet, som anger hur tunt garnet är. Helt exakt står denier för hur många gram 10000 Yard (9144m) av tråden väger. Ju högre siffra, ju tjockare är tråden av dina stödstrumpor.

Ofta har stödstrumpor med högre kompression också en högre denier-siffra, eftersom själva stickningen lättare kan ge ett kraftigare stöd, om strumpan är lite tjockare. Våra stödstrumpor med mild kompression har t.ex. ofta 70 den medan våra stödstrumpor i klass 1 oftast har 140 den.

Det finns emellertid inte alltid ett samband mellan denier och kompression. En strumpbyxa tillverkad av garn med 140 denier behöver inte ha kompression motsvarande klass 1. Så kom alltid ihåg att titta på strumpans mmHg, så du får det stöd du behöver.

Vad betyder kompressionsklasser? - Vad är kompressionsklass 1, kompressionsklass 2, mild kompression osv.?

Alla medicinska kompressionsstrumpor och stödstrumpor av bra kvalitet indelas i kompressionsklasser. Kompressionsklasser förkortas "ccl".

Kompressionsklassen talar om hur stark kompression (= tryck, angett i mmHg) som strumpan ger till benen. På så sätt är det lätt att avgöra vad som är mest lämpat från person till person, så du får en stödstrumpa som passar just ditt behov. Här i webbutiken hittar du stödstrumpor med mild kompression, medel kompression och hård kompression. Medelhård kompression motsvarar då klass 1 och hård kompression motsvarar klass 2.

Stödstrumpor är inte underlagda samma hårda normer för kompressionsklasser som medicinska kompressionsstrumpor måste följa. Enligt den europeiska standarden för kompressionsstrumpor måste kompressionsklass 1 ha en kompression på 15-21 mmHg och kompressionsklass 2 en kompression på 23-32 mmHg. Dessa siffror behöver stödstrumpor med andra ord inte nödvändigtvis följa. Men hos oss hittar du alltid stödstrumpor av bra kvalitet med graderad kompression.

Vilken kompressionsklass behöver jag?

Ofta har din läkare eller annan vårdpersonal talat om för dig vilken kompressionsklass du ska använda. Det gäller t.ex. efter operation eller liknande. Kompressionsklass 2, eller hård kompression, får bara användas om den rekommenderats av läkare!

Om du använder stödstrumpor i förebyggande syfte, och så att säga på eget initiativ, t.ex. vid resor, i samband med graviditet eller kanske i din träning, är det ofta bra att börja med en stödstrumpa med mild kompression. Du kan också börja med kompressionsklass 1 ifall du behöver lite mera stöd. I vår informationstext om kompressionsklasser kan du få ytterligare information. Känner du dig osäker så kontakta din läkare eller annan vårdpersonal och följ deras rekommendationer.

Vilken stödstrumpa ska jag ha på resan?

I princip är alla stödstrumpor och kompressionsstrumpor i din kompressionsklass även lämpade för resor. Men ofta kan det vara skönt att använda speciella resestrumpor eller flygstrumpor, eftersom de är tunnare och mindre varma. Det gör resestrumporna sköna att ha på sig i flyget, bussen, tåget eller i bilen.

Vad är kompressionsstrumpor för löpning - Vilken stödstrumpa är bäst för sport?

Det bästa för löpning och träning är naturligtvis speciella kompressionstrumpor för löpning och sportsleeves. Sportstödstrumpor och sportsleeves innehåller material som är snabbtorkande, låter huden andas och har en kylande effekt. (T.ex. CoolMax eller Cocona). Alla våra kompressionsstrumpor för sport har extra förstärkning i foten för att de ska klara den extra belastningen som sport och träning betyder for stödstrumpan.

Stödstrumpor med ull kan också vara lämpade, särskilt vid kallare temperaturer. Vid t.ex. längdåkning och vandring håller stödstrumpor med ull dina fötter varma och torra. (Ull låter fötterna ”andas” och är samtidigt isolerande och fuktabsorberande!).

Knästrumpor, stay-ups eller strumpbyxor – vad ska jag välja?

Valet av modell beror på flera faktorer. Kanske har din läkare ordinerat en särskild typ och i så fall måste du rätta dig efter detta. När du själv ska hitta vad som är bäst för just dig så bör du förhålla dig till var på benen du konkret har problem eller önskar att förebygga dessa.

Har du t.ex. åderbråck över knäet är en knästrumpa för kort och du måste istället välja stay-ups eller strumpbyxor.

Men ibland kan valet också helt enkelt vara beroende av smak och behag, både komfortmässigt och när det handlar om utseendet. Läs mera i vår informationstext om att välja modell.

Vad betyder graderad kompression?

Medicinska kompressionsstrumpor och stödstrumpor av hög kvalitet kännetecknas alltid av graderad kompression.

Graderad kompression betyder att trycket är störst omkring ankeln för att gradvist minska högre upp på benet.

För kompressionsstrumpor används den europeiska standarden SS-ENV 12718 för att bestämma med vilket procentvärde kompressionen måste minska mellan ankel och knä. Alla våra medicinska kompressionsstrumpor följer naturligvis dessa normer:

100% kompression vid ankel/fotled (cB)

70% kompression vid vaden (bredaste punkten, cC)

40% kompression mitt på låret (cF)

(Du kan läsa om förkortningarna cB, cC och cF i svaret till nästa fråga.)

Om du köper en stödstrumpa med en kompression på 20 mmHg, så ger den med andra ord 14 mmHg kompression vid vaden och 8 mmHg mitt på låret.

Vad betyder förkortningarna som t.ex. AD, AF, AG, AT, AGH, cB, cF, CCL?

Ibland står det förkortningar vid våra modeller, som kanske kan verka förvirrande. De används i fackspråk och är desamma över hela Europa. Därför är det praktiskt att ha med dem. Även om du som vanlig kund kanske inte alls behöver dem. Här kommer en kort genomgång av de många förkortningarna:

Förkortningar vid modelltyp:

AD = knälånga kompressionsstrumpor

AF = lårhöga kompressionsstrumpor, till mitt på låret

AG = lårhöga kompressionsstrumpor, till övre delen av låret

AT = Kompressionsstrumpbyxor

Dessa forkortningar hittar du t.ex. i produktnamnen på våra medicinska kompressionsstrumpor.

Förkortningar vid kompressionsklass:

ccl = CCL = Kompressionsklass

ccl1= Kompressionsklass 1

ccl2 = Kompressionsklass 2

Förkortningar vid måttagning av omkretsen:

cB = Ankelns omkrets (smalaste punkten)

cC = Vadens omkrets (smalaste punkten)

cD = Benets omkrets precis under knäet (ca. 0,7 cm under knävecket).

cF = Benets omkrets vid mitten av låret

Förkortningar vid måttagning av benlängd:

lB = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till ankelns smalaste punkt

lC = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till underbenets bredaste punkt

lD = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till ca. 0,7 cm under knävecket.

lF = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till mitt på låret

lG = Benlängd mätt från golvet/fotsulan och till ljumsken

Du behöver naturligvis inte att plugga in dessa förkortningar för att kunna handla hos oss, och för det mesta behöver du inte heller hitta samtliga mått.

Använd dig istället av de storlekstabeller, som finns vid varje modell. Här kan du snabbt se vilka mått du behöver känna till när du ska hitta din storlek. Har du problem att välja storlek så läs vidare under punkt 3, Frågor vid val av storlek, eller skicka oss gärna ett mejl på info@butik21.com!

Vilken stödstrumpa ska jag välja när jag är gravid?

Du kan läsa mera om vad som händer i kroppen under graviditeten och varför det är bra att använda stödstrumpor i samband med graviditet i vår informationstext Stödstrumpor under graviditeten.

Det är individuellt vilken typ av strumpor du trivs bäst i, stödstrumpbyxor, stay-ups eller knästrumpor: 

 • De flesta av våra kunder väljer stödstrumpbyxor speciellt för gravida. De ger ett bra stöd hela vägen upp för benet och är också praktiska och snygga om du t.ex. ofta har kjol.
 • Om du tycker stödstrumpbyxor blir för varmt eller om du är extra långbent, kan det hända att du känner dig bekvämare i stay-ups. Ofta kan du också använda dem när graviditeten är över om det inte är för stor skillnad i vikt.
 • Om du inte upplever problem med åderbråck eller svullna ben över knäet, kan det vara tillräckligt att använda stödknästrumpor. Stödknästrumpor kan också användas som komplement till andra typer av strumpor om du vill ha lite mera luft till låren ibland.

I våra stödstrumpbyxor för gravida finns det självklart plats åt magen under hela graviditeten!

Efter att barnet är fött kanske du behöver en amnings-behå eller särskilt mjuka underkläder för ditt barn. Vill du titta på hela vårt urval av produkter till mamma och baby, finns de på hemsidan under Graviditet och amning.

Vad är skillnaden mellan plattstickade och rundstickade kompressionsstrumpor?

Rundstickade kompressionsstrumpor stickas som en tubform, medan platstickade stödstrumpor stickas som ett plant stycke som först senare sys ihop till en strumpa. Plattstickade stödstrumpor har därför en söm bakerst. (påminner om en gammaldags silkestrumpa).

Normalt rekommenderas rundstickade kompressionsstrumpor. Bara i specialfall händer det att läkaren rekommenderar plattstickade kompressionsstrumpor. (t.ex. kan det förekomma vid särskilda sjukdomsbilningar, t.ex. kraftiga lymfödem). Anledningen är att plattstickade stödstrumpor kan formsys, så att de passar vadens form precis. Men plattstickade stödstrumpor efterfrågas inte särskilt ofta och därför har vi bara rundstickade modeller.

Behöver du en plattstickad modell? Skicka oss ett meddelande. Visar sig att det finns ett behov bland flera av våra kunder vill vi självklart gärna utvidga vårt sortiment!

Vilka stödstrumpor håller värmen bäst om vintern?

Behöver du knästrumpor? Använd då våra stödstrumpor med ull. Ullens struktur betyder att den har en isolerande effekt samtidigt som huden kan andas. Ull är också fuktabsorberande, och kan suga upp emot 30 % av sin egen vikt. Därför får du varma, sköna och torra fötter med ullstrumpor. Stödstrumpor med ull är en fördel på vintern – också vid aktiviteter som löpning, vandring, skidåkning och liknande.

Våra stödstrumpor med ullinnehåll tål maskintvätt på upp till 40 grader.

Behöver du stay-ups eller stödstrumpbyxor? Välj i så fall mikrofiber hellre än lycra eller nylon, eftersom mikrofiber bättre håller värmen. Du kan också välja att använda våra värmande termoleggings utan kompression ovanpå stödstrumporna. Eller så kan du använda vanliga kompressionsfria benvärmare eller overknee strumpor i ull.

Vilka stödstrumpor är mest kylande och bäst på att låta huden andas?

Bomullsstrumpor och strumpor framställda av bambufibrer är naturmaterial med en kylande effekt som många gillar. De är bekväma och sköna, men inte så bra på att transportera bort fukt från fötterna, och därför kan de kännas fuktiga om det är mycket varmt – något som du kanske känner igen från dina vanliga bomullstrumpor.

Stödstrumpor som är lämpade för sport och motion och framställda särskilt för att användas vid fysisk aktivitet, är kanske egentligen det allra bästa alternativet för den som önskar strumpor med en kylande effekt. Men den sportiga designen kanske inte passar till alla kläder. Kompressionsstrumpor för sport innehåller material som ger en kylande effekt som t.ex. Coolmax, som används i vissa modeller, och i vissa modeller hittar du snabbtorkande material som t.ex. Cocona.

 ↑ till toppen av ​​sidan

3. Frågor om hur du väljer storlek

 Vilken storlek ska jag ha i stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

När du ska hitta din storlek, behöver du veta dina mått, t.ex. ankelns och vadens omkrets. Beroende på vilken modell du är intresserad av, kan det variera precis vilka mått du behöver veta. Titta därför efter i storlekstabellen för den enskilda produkten vilka mått du behöver för just den artikeln.

Det absolut bästa är att mäta på morgonen med detsamma du har stigit upp. Då är du säker på att benen inte har hunnit svullna som de kan ha gjort om du mäter senare under dagen. Du kan läsa mera om hur du mäter dina ben i vår vägledning: Så hittar du den rätta storleken. 

Jag ska hitta stödstrumpbyxor, men min storlek i den övre delen av storlekstabellen stämmer inte med min storlek i den nedersta delen av tabellen (längd/vikt). Vad ska jag göra?

Det här är ett vanligt problem särskilt om du är smal och har långa ben. Om du t.ex. är 165 cm lång, väger 62 kg och har en ankelomkrets på 20 cm, då ger det storlek 3 (Large) i det övre diagrammet och storlek 1 (Small) i det nedersta diagrammet. Det betyder att den strumpbyxan som passar dig längdmässigt kommer ge en lägre kompression om ankeln än det som står på förpackningen. 

Lösningförslag:

 • Om du vill förebygga åderbråck och svullna, trötta ben, så välj den storlek som passar i längden – du kommer fortfarande få en viss kompression och strumpan sitter som den ska. Observera dock att du då får en svagare kompression om ankeln än vad som står angivet på förpackningen, eftersom strumpan då sitter lite lösare. Det är för det mesta inte något problem, om du endast har mindre problem med åderbråck eller svullna ben. Om det däremot är din läkare som har ordinerat en särskild kompression och modelltyp, är det viktigt att du kontaktar honom eller henne för rådgivning om hur du ska göra.
 • Om du redan har problem med venerna eller står i en situation där det är särskilt viktigt att kompressionen är korrekt, (t.ex. i samband med flygresa eller graviditet) så kontakta oss, så kan vi råda dig och se om vi eventuellt har en annan modell stödstrumpbyxor som passar bättre i måtten.
 • Om du bara har problem i området under knät eller kanske precis över knät, är knästrumpor eller stay-ups ofta ett bra alternativ.
 • Har du däremot allvarliga problem hela vägen upp för benet, eller om du av andra orsaker har användning för strumpbyxor med hård kompression (t.ex. CCL 2), så måste du istället ha en individuellt framställd stödstrumpa som är gjord särskilt efter dina mått. Kontakta i så fall din läkare för upplysningar om vart du ska vända dig.

 Har du frågor eller funderingar så kontakta oss gärna på info@butik21.com.

Vilka stödstrumpor passar mig som har breda vader och ankelmått?

Jag undrar hur jag vet vilken storlek på stödstrumpor jag ska köpa. För jag mina mått är 44 cm runt vaden och 25 cm runt fotleden men jag har 39-40 i skostorlek. Vad blir rätt storlek då?

Har man breda vader och anklar kan det vara svårt att hitta en stödstrumpa som passar. Vi får ofta frågor kring detta. Det är väldigt viktigt att man väljer en stödstrumpa som inte är för liten kring vaden. Stödstrumpor som sitter hårt åt vaden riskerar att hindra blodflödet istället för att underlätta blodflödet. Därför är det viktigt att man är noggrann med storleken.

Tyvärr är utbudet av stödstrumpor för personer med breda vader relativt begränsat. Vi hänvisar de flesta till vår stödstrumpa med öppen tå

När man har öppen tå är det viktigt att stödstrumporna inte sitter åt för mycket kring tårna, då kan tårna svullna upp. Så det är viktigt att du provar stödstrumporna noggrant. 

Har du blivit rekommenderad stödstrumpor av en läkare/vårdpersonal så bör du kontrollera med denne om du kan ha stödstrumpor med öppen tå. 

Har man möjlighet så ska man börja med en stödstrumpa där man ligger mitt i tabellen, inte på gränsen. Då blir det lättare att ta av och på stödstrumporna. 

Ovanstående gäller knästrumpor. För stödstrumpbyxor så gäller en annan modell!  

Jag har breda vader men är smal om fotleden, så storlekstabellen för knästrumpor stämmer inte med mina mått!

Om det inte finns några medicinska orsaker som talar emot det, så kan du välja helt korta stödstrumpor som slutar precis över fotknölarna, dvs. ”stödsockar”. 

Jag har små fötter men breda vader och knästrumporna passar inte i måtten – vad ska jag göra?

Ta en titt på våra stödstrumpor med öppen tå, här har skostorleken ingen betydelse. 

Jag använder en stor skostorlek, vilken stödstrumpa ska jag välja?

Vi har stödknästrumpor upp till storlek 48. Men om du har mycket smala ben eller om du behöver strumpbyxor eller stay-ups så är stödstrumpor med öppen tå en bra lösning. 

Jag har mycket långa ben – kan jag ha era stödstrumpbyxor?

Om du har väldigt långa ben kan det ofta vara bättre för dig att välja stay-ups istället för stödstrumpbyxor. Du är också mycket välkommen att vända dig direkt till oss, så kan vi rådge dig om vilka av våra modeller som har den längsta benlängden.

Jag har flera frågor angående val av storlek men hittar inte svaret här. Vad ska jag göra?

Om du är osäker på vilken storlek du ska välja eller om du har frågor när det gäller hur du använder storlekstabellerna så kontakta oss gärna! Då hjälper vi dig att välja en bra modell utifrån dina mått. Skriv till info@butik21.com.

4. Stödstrumpor i vardagen – Frågor om tvätt, hållbarhet och hur du bäst får av och på dina stödstrumpor.

Mina stödstrumpor går alltid så snabbt sönder. Hur lång är den maximala hållbarheten?

När strumporna blir lite äldre kan kompressionen inte längre garanteras. Kompressionsstrumpor kan tvättas upp till ca 180 gånger, stödstrumpor upp till 90 gånger. Detta under förutsättning att du alltid följer tvättrådet och tar väl hand om dina strumpor. Den längsta hållbarheten får du om du tvättar strumporna för hand efter varje användning, och sedan låter dem torka hängandes. (Tvätta annars vid max. 40 grader, använd milt tvättmedel och inget sköljmedel eller blekmedel). Stödstrumpor i nylonkvalitet eller med ett mycket högt innehåll av lycra (t.ex. strumpbyxor, stay-ups och knälånga nylonstrumpor) ska alltid tvättas för hand.

Det är också viktigt att väl hand om strumporna när du t.ex. tar av och på dem. Det kan du läsa mera om nedan. Du kan också läsa mer i informationstexten: Ta på dig dina stödstrumpor på rätt sätt

Hur tar jag på stödstrumpor och kompressionsstrumpor så de håller bäst möjligt?

Stödstrumpor kan ibland vara lite besvärliga att få på, särskilt om du behöver en lite högre kompression. Det är lätt att råka dra för hårt, men det behöver inte vara så svårt.

Rulla först ner strumpan, så du redan från början kan föra tåspetsen på plats i stödstrumpans tå. Härefter rullar du stödstrumpan upp för benet. Använd eventuellt gummihandskar, så får du ett bra grepp om strumpan. (Vanliga diskhandskar kan mycket väl användas, bara de är rena och nya). Se till att strumpan inte veckar sig utan sitter jämnt om benet. Om du inte använder handskar, så var försiktigt så du inte du råkar riva strumpan med naglarna. Du ska också undvika att ta på hudkräm på benen precis innan du ska ta på dig strumporna.

Du kan läsa flera tips på följande länk: Ta på stödstrumporna rätt sätt.

Hur ska jag tvätta mina stödstrumpor och kompressionsstrumpor för att öka hållbarheten?

Dina stödstrumpor håller bäst om du följer tvättråden. Därför är det en bra idé att uppmärksamma de tvättråd som står vid varje enskild modell.

Generellt gäller följande:

 • Överstig inte den rekommenderade tvättemperaturen.
 • Använd inte sköljmedel.
 • Försök inte att färga eller bleka dina strumpor.
 • Torktumla inte.
 • Hängtorka strumporna. 
 • Strumporna får ej strykas.

Läs mera på vår sida om tvättråd.

Tips: Den bästa hållbarheten får du genom att tvätta dina stödstrumpor eller kompressionsstrumpor för hand med ett milt tvättmedel efter dagens slut. 

↑ till toppen av ​​sidan

5. Hur fungerar stödstrumpor?

Stödstrumpan fungerar som som ett stöd för benet och hjälper till att hålla igång blodflödet. Det gör att risken för trötta och svullna ben minskar samtidigt som risken för åderbråck minskar.

När du går hjälper vadmuskeln till att pumpa upp blodet från benet till hjärtat. När du står still arbetar inte vadmuskeln men då kan en stödstrumpa ge extra stöd.

Flygstrumpor - ger dina ben en bekväm resa

Våra stödstrumpor är väldigt uppskattade av kunder som flyger mycket, stödstrumpor på flyget håller vätskan och svullnaden borta från dina fötter.

Efter att ha provat en långflygning med stödstrumpor kommer du inte att gå på ett flygplan utan dina flygstrumpor igen! Användning av stödstrumpor motverkar effektivt svullna fötter och förebygger även blodproppar.

Stödstrumpor rekommenderas när man flyger eftersom luften är tunnare på hög höjd vilket ökar risken för djup ventrombos markant. 

Stödstrumpor vid åderbråck

Har du drabbats av åderbråck så kan våra stödstrumpor lindra dina besvär, stödstrumpan hjälper dig att hålla in åderbråcket och lindrar besvär och svullnad. Tyvärr kan inte stödstrumpor ta bort befintliga åderbråck där krävs operation men de förebygger nya åderbråck.

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor - vad är skillnaden?

Stödstrumpor kallas många typer av strumpor med eller utan stöd. Det som är viktigt är att stödstrumpan har graderad kompression. Eftersom stödstrumpor inte är en skyddad titel kan vem som helst kalla vilken strumpa som helst för stödstrumpa. Det gör att du som köpare måste vara noggrann med vad du köper i ifrån vem.

Kompressionsstrumpor är samma sak som stödstrumpor men är mer använda inom vården. Då har man en annan typ av klassindelning. En medicinskt graderad kompressionsstrumpa har 15-21 mmHg i klass 1 och 23-32 mmhg i klass 2. En normal stödstrumpa har 18-22 mmhg i klass 1 och 22-27 mmhg i klass 2.

Det vi kallar kompressionsstrumpor uppfyller kraven för medicinsk gradering av kompression. För att  hålla det lite längre spannet krävs en annan typ av stickning som gör strumpan mer tät och lite tjockare. En medicinsk stödstrumpa är alltså lite dyrare att tillverka än en vanlig stödstrumpa.

Tack vare den annorlunda stickningen så håller kompressionen längre, fler tvättar, om man tvättar dem efter varje dag och låter dem hängtorka.  

6. Stödstrumpor om du har lyfmödem eller lipödem. 

För dig som lider av lymfödem eller lipödem är stödstrumpor en bra del av behandlingen. Lipödem innebär ansamling av fett och lymfödem innebär ansamling av vätska.

Vi rekommenderar medicinska stödstrumpor/kompressionsstrumpor om du lider av någon typ av ödem. Lider du av lipödem så kan stödstrumpor hjälpa till att mjuka upp fettet och minska fettansamlingen. För dig som lider av lymfödem så hjälper stödstrumporna till att minska vätskeansamlingen.

OBS Om du lider av eller tror att du lider av lymfödem/lipödem är det viktigt att du får hjälp av läkare. Har du ännu inte kontaktat läkare är det bra om du gör det snarast. Om sjukdomen går för långt finns risk att stödstrumpor inte räcker.  

Som alltid när det gäller stödstrumpor och kompressionsstrumpor är det viktigt att välja rätt storlek. Du mäter omkrets kring fotankel, vad och två centimeter under knät. Ska du ha stödstrumpbyxor är det dessutom viktigt med storleken kring låret. 

Sammanfattningsvis så är stödstrumpor ett komplement till den behandling din läkare rekommenderar. Så be alltid din läkare om råd kring vilka stödstrumpor du ska ha. 

Butik21 - din specialist för friska ben & fötter