Stödstrumpor för alla behov 

Ta på dig dina stödstrumpor direkt på morgonen - så motverkar de trötta och svullna ben och fötter hela dagen. Stödstrumpor hjälper din kropp med blodcirkulationen så att hjärtat orkar pumpa upp allt blod från benen. Stödstrumpor lindrar och minskar risken för åderbråck, något som kan göra ont och vara i vägen. 

I vårt utbud hittar du både klassiska och moderna stödstrumpor för alla dina behov, bland annat för graviditet och för sport. Idag finns det snygga stödstrumpor med roliga färger, mönster och i olika material. Vi erbjuder ett stort utbud av stödstrumpor med hög kvalitet till rimliga priser. I menyn till vänster väljer du den typ av stödstrumpa som passar just dina behov.
Kvinna
Stödstrumpor för kvinnor
Man
Stödstrumpor för män

Köp dina stödstrumpor online hos Butik21

Vi har ett av de största urvalen av olika märken inom stödstrumpor. Jobst, Supcare, Swedish Supporters och Doktorn Rekommenderar är några av de märken vi har i vårt sortiment. Utbudet är inte begränsat till tråkiga strumpor i hudfärg - vi har stödstrumpor i härliga färger och vackra mönster.

Oavsett om du behöver stödstrumpor för sport, resor, arbete, graviditet eller för festliga tillfällen, har vi något för dig. Med våra stödstrumpor är du alltid både snyggt och bekvämt klädd. Stödstrumpor kan vara så många saker - klassiska, eleganta strumpor av kvalitet, vilket gör dem till ett självklart val till nästa släktträff - coola strumpor med häftig design som är perfekt för jobbet om du till exempel arbetar inom vården och vill krydda till arbetskläderna - eller strumpor som passar allt från jeans till kostymer. Föredrar du diskreta och klassiska mönster eller starka färger? Vi har något för alla smaker.

De flesta av våra strumpor kan tvättas i tvättmaskinen, vilket är en stor fördel i det vardagliga livet. Men för känsliga modeller i tunn nylonkvalitet rekommenderas tvättnät för säkerhets skull. Vi har stödstrumpor av bambu, bomull, mikrofiber, nylon och även ull. Du kan således välja vad som passar bäst utifrån dina behov.

Självklart är det säkert att handla på Butik21! Vi har 14 dagars öppet köp, ocensurerade kundrecensioner och säker betalning. Naturligtvis kan du alltid kontakta oss för råd och vägledning, till exempel om du har frågor kring storleken eller kompressionsklass. Vi är stolta över våra mer än 50 000 nöjda kunder i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Nederländerna, Österrike, Schweiz, Storbritannien, Luxemburg, Belgien och Frankrike

Stödstrumpor - en hälsoprodukt

Stödstrumpor är en fantastisk produkt - även för friska män och kvinnor i alla åldrar. De hjälper benen att hålla sig utvilade och fräscha och gör det lättare för kroppen att pumpa blod tillbaka genom venerna och upp till hjärtat. Vid flygresor, långa bussresor, under graviditeten och vid stående arbete är det en större risk att blodet har svårt att rinna tillbaka från benen. Detta kan leda till svullnad i benen och i värsta fall bildande av blodproppar. Stödstrumpor ökar blodets hastighetsflöde i benen och hjälper till att förhindra ansamling av blod i vensystemet. Många gillar också att använda stödstrumpor i samband med sport och träning. Denna typ av stödstrumpor hittar du under sportstrumpor.

Stödstrumpor minskar risken för blodproppar, åderbråck och svullnad i benen. Med stödstrumpor får
Använd stödstrumpor från Butik21 du lindring för svullna, trötta eller värkande ben. Därför är de bra för både arbeten där du går och står mycket, samt för stillasittande jobb. Du kanske inte märker av några problem under dagens gång, men om du ibland får svullna eller trötta ben på kvällen är det ett tecken på att dina ådror har överbelastats. Genom att använda stödstrumpor hela dagen avlastar du benen så att de känns fräscha mot dagens slut.

Du ska normalt använda stödstrumpor regelbundet om du ofta får svullna ben eller om du har problem med åderbråck (varicer) eller ödem. Detta gäller också om du har haft en blodpropp, eller om du antingen har eller har haft veninflammation (flebit). I dessa fall bör du alltid tala med din läkare om vilken kompressionsklass du behöver och om du bör använda stödstrumpor i allmänhet. Oavsett hur ofta du använder stödstrumpor är det viktigt att komma ihåg att ta hand om dina ben på en daglig basis för att hålla venerna friska. Ett bra tips är att röra på benen regelbundet. Har du ett stillasittande jobb är det bra att resa sig och gå runt en sväng åtminstone varannan timme. Andra faktorer som kan öka risken för besvär är: övervikt, rökning, alkohol, stark värme och hormonella influenser. Efter operation och kirurgi rekommenderas ofta medicinska kompressionsstrumpor.

Stödstrumpor med kvalitet till ett bra pris

Hos oss kan du alltid vara säker på att få stödstrumpor av god kvalitet, till ett bra pris och med graderad kompression - oavsett vilken modell eller sort du väljer. Graderad kompression innebär att trycket är som högst runt ankelt för att gradvis lätta längre upp på benet.

100% kompression vid ankeln/fotleden, 70% kompression vid vaden och 40% kompression på mitten av låret. Om du köper en stödstrumpa med en kompression av 20mmHg så ger den 14 mmHg kompression på vaden och 8 mmHg på mitten av låret.

Stödstrumpor är vanligtvis tillverkade av elastiska fibrer, såsom elastan eller lycra. Dessa fibrer bidrar till att ge stöd för benen och för att förbättra blodcirkulationen. Kompressionen mäts i mmHg, som är den tekniska beteckningen för tryck. Ju högre mmHg, desto mer kompression kommer stödstrumpan att ge. mm står för millimeter och Hg står för kvicksilver. I våra produktbeskrivningar kommer du ofta se att även strumpans denier står angivet. Denier är tjockleken på garnet och avser vikten i gram av 10 000 yard (9144m) garn. Ju högre siffra, desto tjockare tråd. Ofta har stödstrumpor med högre kompression också en högre denier för att ge strumpan det stöd som behövs när den är något kraftigare. Våra stödstrumpor med mild kompression har till exempel 70 denier, medan våra klass 1 strumpor har 140. Det behöver dock inte vara ett samband med kompression och denier. Om du går in i en vanlig klädaffär för att köpa strumpbyxor med 140 denier har det ingen koppling till kompression. Så kom ihåg att alltid titta på mmHg för att få det stöd du behöver.

Hur man väljer rätt stödstrumpor

Ska du kanske ha knästrumpor, stay-ups eller stödstrumpbyxor? Har din läkare rekommenderat en viss typ ska du naturligtvis följa dennes råd. Om du själv kan välja är det viktigt att förhålla sig till var på benen du har problem, eller var du vill förhindra dem. Har du till exempel åderbråck ovanför knät är knästrumpor inte tillräckligt långa, i sådana fall bör du använda stay-ups eller strumpbyxor.

Alla medicinska kompressionsstrumpor och stödstrumpor av hög kvalitet är indelade i kompressionsklasser. Kompressionsklasser förkortas "CCL". Kompressionsklass säger något om hur stark kompression (tryck angivet i mmHg) strumporna ger dina ben. På detta sätt är det lätt att avgöra vad som kommer vara det mest lämpliga för just dig, så att du får en stödstrumpa som passar just dina behov. Här i butiken har vi stödstrumpor med mild, medel och hård kompression.

Stödstrumpor för bättre hälsa

Friska människor kan normalt använda stödstrumpor och kompressionsstrumpor med mild eller medelhög kompression. Ibland kommer du ha fått veta av din läkare vilken kompressionsklass du behöver. Det kan till exempel vara efter operation eller liknande. Kompressionsklass 2, eller hård kompression, bör endast användas under medicinsk bevakning. När du använder stödstrumpor på eget initiativ i förebyggande syfte (till exempel när du reser, under graviditet eller i samband med träning) är det ofta en bra idé att börja med en stödstrumpa med mild kompression. Du kan också börja med kompressionsklass 1 i de fall där du behöver lite mer stöd. Fråga din läkare om du är osäker eller kontakta oss. Och kom ihåg att du alltid måste rådgöra med din läkare innan du använder kompressionsklass 2 eller högre. 

Storleken på stödstrumporna är viktigt

När du använder stödstrumpor är storleken viktig. Ju större problem du har desto viktigare är det att storleken blir rätt. För dig som använder stödstrumpor vid löprundan så mäter du kanske bara vadens omkrets. Annars utgår man från omkretsen kring fotvristen som viktigaste mått. I storlekstabellen för varje produkt kan du hitta din storlek. Använd ett vanligt måttband för att få reda på dina benmått. Du kan titta på varje modell för att se de exakta måtten du behöver.

Skötselråd för stödstrumpor

Stödstrumpor kan vara svåra att få på, särskilt om du använder en något högre kompression. Det är lätt hänt att använda för mycket kraft och oavsiktligt skada strumpan. Det behöver dock inte vara så svårt. Rulla först ner stödstrumpan så att du från början kan få tårna på plats längst fram i strumpan. Därefter rullar du upp strumpan längs benet. Om det behövs kan du använda gummihandskar så att du får ett bra grepp. Undvik veck och se till att strumpan sitter jämnt på benet. Om du inte använder handskar måste du vara försiktig så du inte river strumpan med naglarna. Du bör även undvika hudkräm på benen precis innan du ska sätta på dig strumporna. 

För att stödstrumporna ska hålla så länge som möjligt är handtvätt att rekommendera efter dagens användning och att du sedan hängtorkar dem. Dina stödstrumpor håller bäst om du följer tvättråden. Därför är det en bra idé att uppmärksamma tvättråden som finns på varje enskild modell.

Generella råd:

  • Överskrid inte rekommenderad tvättemperatur.
  • Använd ett milt tvättmedel.
  • Använd inte sköljmedel, blekmedel eller fläckborttagningsmedel.
  • Torktumla ej
  • Hängtorkas
  • Stryk ej
När strumporna blivit äldre kan inte kompressionen längre garanteras. Stödstrumpor och kompressionsstrumpor bör inte användas längre än sex månader. Om du sköter strumporna väl kan kompressionsstrumporna tvättas upp till 180 gånger, medan stödstrumpor kan tvättas upp till 90 gånger innan man måste investera i ett par nya.

Färgåtergivning av våra stödstrumpor

Vi fokuserar mycket på att erbjuda stödstrumpor med härliga färger.
Det du som konsument ska tänka på är stödstrumpor och färg att färgåtergivning på skärmen blir olika beroende på vilken skärm du har. Normalt sett spelar det ingen roll men exempelvis kan rosa vara en färg där nyansen kanske skiljer sig en del från det du ser på skärmen till vad du får hem i brevlådan.

När det gäller nylonstrumpor så är det inte bara skärmen som spelar roll. Beige och olika nyanser av beige är väldigt svårt att få exakt lika mellan olika tillverkningsserier. Normalt så skriver den fabrik som färgar tyg i beige in i avtalet att färgen ska finnas inom en viss skala. 

Dessutom är det vanligt att vissa tillverkare av stödstrumpor ändrar lite på nyansen beroende på säsong. På sommaren har man lite mörkare nyans och på vintern lite ljusare nyans. Detta eftersom man oftast blir lite solbränd på sommaren och då passar lite mörkare nyans av beige bättre. 

Kom ihåg att du har alltid rätt att returnera oöppnad förpackning. 

 Hur länge håller stödstrumpor?

Stödstrumpor och hållbarhetVi får ofta frågan hur länge stödstrumpor ska hålla. En del kunder förväntar sig att stödstrumpor ska hålla längre än vanliga strumpor. Men stödstrumpor tillverkas av samma typ av garn/textilier som andra strumpor och har inte större motståndskraft mot slitage än vanliga strumpor.  Dock så är stödstrumpor många gånger tjockare vilket gör att de kan slitas lite längre än tunna strumpor.  Vilket material är stödstumporna tillverkade av?

Stödstrumpor tillverkas av samma material som andra strumpor vilket innebär att nylon, bomull, ull eller bambu är vanliga textilfibrer. Därutöver innehåller stödstrumpor i princip alltid elastan som är den flexibla komponenten i stödstrumpor. Elastan går även under namnet spandex eller lycra. 

Det som avgör hur snabbt strumpor slits är textilfibrernas struktur och tålighet. Det spelar ingen roll vilken kompression strumpan har eller om det är vanliga strumpor, har du grus i skon som du glider på så slits strumporna. 

Bambu - ett tunt, svalt men ömtåligt material

Bambu är en växt och genom att lösa upp cellulosan så utvecklas bambufiber som man kan använda för att göra strumpor och underkläder med. Egentligen passar inte bambu speciellt bra för strumpor eftersom det är ett rätt skört material. I de flesta stödstrumpor blandas bambun därför upp med mycket polyamid för att stärka strumpan. 

Bambu är den mest ömtåliga fibern i våra stödstrumpor och en stödstrumpa i bambu slits snabbare än en vanlig strumpa. När vi på butik21 får frågor om hur länge bambustrumpor håller så kan vi inte svara på det eftersom det beror på hur de används. En stödstrumpa i bambu är dock väldigt känslig och vet du med dig att du sliter ut strumpor snabbt kan du inte räkna med att de håller speciellt länge.

Bomull - skönt, starkt och ganska slittåligt

Bomull är en fiber som nästan alla känner till och känner sig bekväma med. Speciellt män föredrar bomullsstrumpor före nylonstrumpor. Bomull tappar sin töjbarhet och elasticitet snabbare än nylon och slits dessutom lite snabbare. Ändå är det många som föredrar bomull eftersom det är ganska kraftigt och tål lite hårdare tag.

Ull – varmt, mjukt men tål inte tvättar i höga temperaturer

Ull är en förvånansvärt slitstark fiber och passar därför utmärkt till löpning, vandring och andra lite tuffare användningsområden. Nackdelen med ull är att det inte tål högre temperaturer när man tvättar. Vem har inte råkat slänga in en ulltröja på 60 grader och sen frågat sig vem som glömt en barntröja i tvättmaskinen?

Ull är alltså slitstarkt, varmt och mjukt och perfekt för höst, vinter och kalla vårar.

Nylon – en klassiker som är slitstark men tunn

Nylon i stödstrumpor skiljer sig inte från nylon i vanliga nylonstrumpor förutom när det gäller tjockleken.

Tjocklek mäts i denier som avser vikten i gram på 9000 meter garn. Så tar du en tunn nylontråd, drar ut den 9.000 meter och märker att 9.000 meter väger 20 gram så har du alltså en nylontråd som är 20 denier.

Tjockare nylontrådar håller naturligtvis för lite hårdare slitage men de tål inte att man drar i strumporna med vassa naglar, står inte emot grus i skorna eller nya skor med vassa kanter.

Hållbarhet

Man brukar säga att stödstrumpor håller kompressionen cirka 90 tvättar för tunnare stödstrumpor och cirka 180 tvättar för medicinska kompressionsstrumpor. Men det är inte livslängden för strumporna utan hur länge kompressionen håller under ideala förhållanden. Normalt kan man förvänta sig att nylon håller cirka 3-4 månader om man använder dom flera gånger i veckan. Bomull något kortare och bambu kortast av alla material. 

Sen finns det självklart de som har perfekt sittande skor, tvättar sina stödstrumpor för hand eller använder tvättpåse och tvättar i 40 grader varje dag som har sina stödstrumpor i nästan ett år. Men det är ganska exceptionellt och då är det inte säkert att kompressionen är densamma. 

Butik21 - din specialist för friska ben & fötter