Stödstrumpor för alla behov 

Ta på dig dina stödstrumpor direkt på morgonen - så motverkar de trötta och svullna ben och fötter hela dagen. Stödstrumpor hjälper din kropp med blodcirkulationen så att hjärtat orkar pumpa upp allt blod från benen.

Stödstrumpor lindrar och minskar risken för åderbråck, något som kan göra ont och vara i vägen. Idag finns det stödstrumpor med roliga färger, i olika material och stödstrumpor för alla behov (se meny till vänster). 

Alla stödstrumpor som du hittar här i vår webbutik har graderad kompression och ger ett korrekt stöd. När du handlar stödstrumpor är det av största vikt att de stödstrumpor du köper har graderad kompression, annars ger de kanske ett felaktigt tryck och kan då motverka blodflödet istället för att underlätta. 

Kvinna
Stödstrumpor för kvinnor
Man
Stödstrumpor för män

Stödstrumpor - en guide

Behöver du råd och hjälp om stödstrumpor och kompressionstrumpor? Här lägger vi successivt upp nya frågor, informationsbilder och videos. Här hittar du svaret på de frågor vi oftast stöter på. Du hittar också nyttiga tips som kan hjälpa dig att välja rätt stödstrumpor.
 1. Varför ska man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor – och när?
 2. Att välja rätt strumpa
 3. Vilken storlek ska jag använda i stödstrumper och kompressionsstrumpor?
 4. Få strumpan av och på, tvätt och hållbarhet hos stöd- och kompressionsstrumpor
 5. Hur fungerar stödstrumpor
 6. Stödstrumpor vid lymfödem
 7. JOBST Skillnad RAL och USA-serien
 8. Köpa stödstrumpor online
 9. Stödstrumpor och graviditet
 10. Om kompression och kompressionsklasser
 11. Så tar du på dig dina stödstrumpor
 12. Ta hand om dina stödstrumpor
 13. Tvättråd för stödstrumpor

1. Varför bör man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor – och när?

Varför bör man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor förbättrar blodomloppet i benen och skyddar därmed mot åderbråck, blodproppar och svullna och trötta ben.

Dessutom förbättrar stödstrumpor blodtillförseln till vadmuskeln och kan på så vis öka prestationsförmågan i samband med sport.

Enligt vissa forskningsresultat kan stödstrumpor till och med ha en positiv inverkan vid sömnapné. Även i samband graviditet har stödstrumpor en positiv effekt. Det har vi skrivit mera detaljerat om i följande informationstext: Varför stödstrumpor under graviditeten.

Kanske har du inte problem med venerna som det ser ut just nu. Men om du får svullna eller trötta och tunga ben framåt kvällen (eller när du stått upp en längre tid eller suttit ner länge), så är det ett tecken på att dina vener har blivit lätt överbelastade. I så fall kan du avlasta benen genom att använda stödstrumpor. Då får du ben som fortfarande har en behagligt lätt känsla när dagen är slut.

Stödstrumpor rekommenderas även förebyggande för långa flygresor (över 4-5 timmar) eller långa resor med bil. Särskilt om du redan har åderbråck - men även om du är besvärsfri!

Efter operationer och kirurgiska ingrepp rekommenderas ofta medicinska kompressionsstrumpor.

När ska man använda kompressionsstrumpor eller stödstrumpor?

Medicinska kompressionsstrumpor klass 1 och stödstrumpor med mild kompression används förebyggande mot åderbråck och blodproppar. De ser till att dina ben håller sig snygga och känns behagliga. Har du ett stillasittande jobb, eller ett arbete där du ofta står upp, är det en bra idé att använda stödstrumpor. Stödstrumpor rekommenderas också vid längre flygresor och i samband med graviditet. Det är även bra att använda stödstrumpor om du vet att du ska stå upp länge, till exempel om du ska jobba på en mässa eller ta emot kunder vid en konferens eller öppet hus. 

För dig som inte har stora besvär men ibland upplever svullnad/trötthet i ben och fötter:

Börja med att använda stödstrumpor med mild kompression, stödstrumpor i klass 1 eller medicinska kompressionsstrumpor i klass1 (ccl1) vid följande situationer innan du får problem:

 • När du ska på längre resa, t.ex. med flyg eller buss.
 • I samband med graviditet. (Läs mera här om stödstrumpor och graviditet)
 • I situationer, när du måste stå upp en längre tid, t.ex. i samband med arbetet.
 • I situationer som inte pågår så länge som en hel arbetsdag, men där du ändå upplever trötta, ömmande ben, t.ex. vid shopping, utställningar och konserter, samt till fester och vid vissa former av träning.
 • Använd stödstrumpor förebyggande, om det finns problem med åderbråck i din familj. Framför allt i ovanstående situationer, men även gärna i vardagen.
 • Använd stödstrumpor regelbundet om du har fått mindre åderbråck och vill förebygga att åderbråcket blir större.
 • Använd stödstrumpor regelbundet i vardagen om ditt arbete generellt innebär mycket stillasittande eller stående.
 • Använd stödstrumpor regelbundet i vardagen om du regelbundet har svullna, ömmande ben.

Har du redan problem med lymfvägarna eller venerna, t.ex. åderbråck:

Du ska normalt sett använda stödstrumpor eller medicinska kompressionsstrumpor regelbundet om du ofta får svullna ben eller har problem med åderbråck (varicer) eller ödem. Har du haft en blodpropp, eller har (har haft) inflammerade vener(flebit) så rådfråga alltid en läkare om du ska använda stödstrumpor och i så fall vilken kompressionsklass.

Viktig information:

Oavsett hur ofta du använder stödstrumpor, så kom ihåg att hand om dina ben, så du håller venerna friska. T.ex. genom att regelbundet se till att röra benen. Har du t.ex. en stillasittande arbetsuppgift, så res dig upp och gå runt lite minst varannan timme.

Andra faktorer som kan öka risken för venproblem är t.ex. övervikt, rökning, alkohol och stark värme samt hormonpåverkan (som vid graviditet och övergångsålder, eller om du använder p-piller, hormonbehandling vid klimakteriet och aknepreparat).

Behöver du mer information om olika kompressionsklasser som finns inom stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor, läs vidare längre ner på sidan eller besök vår informationssida: Vad är kompression och kompressionsklasser.

Varför ska jag använda stödstrumpor till resan?

När du sitter länge arbetar inte vadmusklerna vilket gör att kroppen får extra svårt att pumpa bort blodet från benen. Det ökar risken för svullna ben och vid flygresor ökas risken för blodpropp markant. Enligt några undersökningar med upp till 2-3 gånger på resor över 4 timmar.

Luften i flygkabinen är extremt torr, vilket medför en risk för dehydrering, uttorkning. Dehydrering gör att blodet blir tjockare och det betyder i sin tur ökad risk för blodproppar. Kabinluften innehåller inte heller så mycket syre som vi är vana vid, och det innebär också en riskfaktor. Dessutom sitter man normalt sett med böjda knän vilket också kan försämra blodcirkulationen i benen. 

Stödstrumpor förbättrar blodcirkulationen, så du minskar risken för blodproppar på resan, samtidigt som du förhindrar svullna ben och vrister och förebygger åderbråck.

Du kan i princip använda alla stödstrumpor och kompressionsstrumpor i din kompressionsklass när du ska ut och resa. Våra flygstrumpor eller resestrumpor är dock av lite tunnare material och därför också mindre varma för fötterna. Det är skönt om du ska på semester under sommarhalvåret. Givetvis kan flygstrumporna också användas på arbetet eller i hemmet.

OBS Det är viktigt att du rör på dig lite under resan även om du använder stödstrumpor. Det bästa är att ställa sig upp i mittgången och promenera runt lite och eventuellt göra lite benövningar, till exempel stå på tå och lite knäböj. Det aktiverar benens och vadens muskler. 

Vad är kompressionsstrumpor för sport och vad gör de för nytta?

Det blir allt mer populärt att använda sportstrumpor eller kompressionstrumpor för löpning  - både bland professionella atleter och nybörjare/amatörer.

Kompressionsstrumpor ger stöd åt dina ben och muskler samt förbättrar blodcirkulationen – och därför är teorin att dina muskler kan prestera bättre om du använder kompressionstrumpor under träningspasset.

Kompressionsstrumpor för sport lämpar sig för många träningsformer, t.ex. löpning, cykling, vandring, stavgång, tennis, basket, golf m.m. Inte minst hjälper stödstrumpor kroppen med återhämtningen efter träningen, så det är en bra idé att behålla dem på efter avslutat träningspass eller sätta på sig ett par nya fräscha efter duschen.

Kompressionsstrumpor som är speciellt framtagna för sport och träning är förstärkta under foten för att öka strumpans hållbarhet. Därmed er de anpassade för den extra belastning som strumpan utsätts för när den används i träningssyfte. Men kom ändå ihåg att följa tvättråden.

Vissa stödstrumpor för löpning är också tillverkade i material som andas lite lättare så de inte blir lika varma. 

I vilka jobb är det särskilt viktigt att använda stödstrumpor?

Det är bra att använda stödstrumpor i alla arbeten som antingen är mycket stillasittande eller där du måste stå upp mycket. Får du ömma, trötta ben efter arbetsdagens slut har du sannolikt nytta av stödstrumpor. Exempel på yrken är: frisör, pilot, konditor, läkare, lärare, laborant, busschaufför, kontorassistent, kock, tågvärd, kassörska, säljare, hemtjänst, sjuksköterska, DJ, servitris m.fl.

Stödstrumpor är populära hos sjuksköterskor och undersköterskor som dels står och går mycket och dels är en yrkesgrupp som känner till de positiva fördelarna med stödstrumpor. 

Varför ska jag använda stödstrumpor när jag är gravid?

Många gravida rekommenderas att använda stödstrumpor. Hormonförändringar och kroppens ökade blodmängd gör att venerna belastas hårdare under graviditeten än annars. Du kan läsa mera om stödstrumpor och hur de hjälper dig under graviditeten på vår informationssida om stödstrumpor och graviditet.

Från vilken månad bör jag använda stödstrumpor under graviditeten?

Det finns inga generella riktlinjer för när under graviditeten man ska börja med stödstrumpor. Alla som blir gravida får inte problem med svullna ben och åderbråck även om det är mycket vanligt.

Rådfråga alltid din läkare eller barnmorska om du är osäker. Mer information om stödstrumpor i samband med graviditet hittar du i vår informationstext om stödstrumpor under graviditeten.

Vem bör inte använda stödstrumpor?

De flesta kan normalt sett använda stödstrumpor och kompressionsstrumpor med mild eller medelhård kompression utan problem. Är du osäker så fråga din läkare. Och kom ihåg att ALLTID rådgöra med läkare innan du använder stödstrumpor i kompressionsklass 2 eller med hårdare kompression.

Läs också vår informationstext om kontraindikationer för stödstrumpor, för att försäkra dig om att du inte tillhör en grupp som inte bör använda stödstrumpor.

↑ till toppen av ​​sidan

2. Frågor om hur du väljer rätt stödstrumpa, typ och modell 

Vad är skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Förenklat kan man säga att stödstrumpor används förebyggande, medan medicinska kompressionsstrumpor ordineras av läkare och används när du redan behöver behandling.

Medicinska kompressionsstrumpor måste alltid följa den europeiska standarden för kompressionsklasser som används inom sjukvåren. I princip behöver en vanlig stödstrumpa inte följa några riktlinjer alls, för att man ska få kalla dom stödstrumpor. Hos oss kan du dock alltid vara säker på att få stödstrumpor av god kvalitet och med graduerad kompression - oavsett vilken modell eller typ du väljer!

Här kan du kan läsa mera om skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor.

Vad betyder "mmHg"?

mmHg står för millimeter kvicksilver och är ett uttryck som härstammar från hur lufttryck mäts med kvicksilverbarometer. Men enheten används också för att mäta hur mycket tryck din stödstrumpa ger. Läs mer på vår infosida Vad betyder mmHg för stödstrumpor. 

Vad betyder denier eller "den."?

Denier är en måttenhet, som anger hur tunt garnet är. Helt exakt står denier för hur många gram 10000 Yard (9144m) av tråden väger. Ju högre siffra, ju tjockare är tråden av dina stödstrumpor.

Ofta har stödstrumpor med högre kompression också en högre denier-siffra, eftersom själva stickningen lättare kan ge ett kraftigare stöd, om strumpan är lite tjockare. Våra stödstrumpor med mild kompression har t.ex. ofta 70 den medan våra stödstrumpor i klass 1 oftast har 140 den.

Det finns emellertid inte alltid ett samband mellan denier och kompression. En strumpbyxa tillverkad av garn med 140 denier behöver inte ha kompression motsvarande klass 1. Så kom alltid ihåg att titta på strumpans mmHg, så du får det stöd du behöver.

Vad betyder kompressionsklasser? - Vad är kompressionsklass 1, kompressionsklass 2, mild kompression osv.?

Alla medicinska kompressionsstrumpor och stödstrumpor av bra kvalitet indelas i kompressionsklasser. Kompressionsklasser förkortas "ccl".

Kompressionsklassen talar om hur stark kompression (= tryck, angett i mmHg) som strumpan ger till benen. På så sätt är det lätt att avgöra vad som är mest lämpat från person till person, så du får en stödstrumpa som passar just ditt behov. Här i webbutiken hittar du stödstrumpor med mild kompression, medel kompression och hård kompression. Medelhård kompression motsvarar då klass 1 och hård kompression motsvarar klass 2.

Stödstrumpor är inte underlagda samma hårda normer för kompressionsklasser som medicinska kompressionsstrumpor måste följa. Enligt den europeiska standarden för kompressionsstrumpor måste kompressionsklass 1 ha en kompression på 15-21 mmHg och kompressionsklass 2 en kompression på 23-32 mmHg. Dessa siffror behöver stödstrumpor med andra ord inte nödvändigtvis följa. Men hos oss hittar du alltid stödstrumpor av bra kvalitet med graderad kompression.

Vilken kompressionsklass behöver jag?

Ofta har din läkare eller annan vårdpersonal talat om för dig vilken kompressionsklass du ska använda. Det gäller t.ex. efter operation eller liknande. Kompressionsklass 2, eller hård kompression, får bara användas om den rekommenderats av läkare!

Om du använder stödstrumpor i förebyggande syfte, och så att säga på eget initiativ, t.ex. vid resor, i samband med graviditet eller kanske i din träning, är det ofta bra att börja med en stödstrumpa med mild kompression. Du kan också börja med kompressionsklass 1 ifall du behöver lite mera stöd. I vår informationstext om kompressionsklasser kan du få ytterligare information. Känner du dig osäker så kontakta din läkare eller annan vårdpersonal och följ deras rekommendationer.

Vilken stödstrumpa ska jag ha på resan?

I princip är alla stödstrumpor och kompressionsstrumpor i din kompressionsklass även lämpade för resor. Men ofta kan det vara skönt att använda speciella resestrumpor eller flygstrumpor, eftersom de är tunnare och mindre varma. Det gör resestrumporna sköna att ha på sig i flyget, bussen, tåget eller i bilen.

Vad är kompressionsstrumpor för löpning - Vilken stödstrumpa är bäst för sport?

Det bästa för löpning och träning är naturligtvis speciella kompressionstrumpor för löpning och sportsleeves. Sportstödstrumpor och sportsleeves innehåller material som är snabbtorkande, låter huden andas och har en kylande effekt. (T.ex. CoolMax eller Cocona). Alla våra kompressionsstrumpor för sport har extra förstärkning i foten för att de ska klara den extra belastningen som sport och träning betyder for stödstrumpan.

Stödstrumpor med ull kan också vara lämpade, särskilt vid kallare temperaturer. Vid t.ex. längdåkning och vandring håller stödstrumpor med ull dina fötter varma och torra. (Ull låter fötterna ”andas” och är samtidigt isolerande och fuktabsorberande!).

Knästrumpor, stay-ups eller strumpbyxor – vad ska jag välja?

Valet av modell beror på flera faktorer. Kanske har din läkare ordinerat en särskild typ och i så fall måste du rätta dig efter detta. När du själv ska hitta vad som är bäst för just dig så bör du förhålla dig till var på benen du konkret har problem eller önskar att förebygga dessa.

Har du t.ex. åderbråck över knäet är en knästrumpa för kort och du måste istället välja stay-ups eller strumpbyxor.

Men ibland kan valet också helt enkelt vara beroende av smak och behag, både komfortmässigt och när det handlar om utseendet. Läs mera i vår informationstext om att välja modell.

Vad betyder graderad kompression?

Medicinska kompressionsstrumpor och stödstrumpor av hög kvalitet kännetecknas alltid av graderad kompression.

Graderad kompression betyder att trycket är störst omkring ankeln för att gradvist minska högre upp på benet.

För kompressionsstrumpor används den europeiska standarden SS-ENV 12718 för att bestämma med vilket procentvärde kompressionen måste minska mellan ankel och knä. Alla våra medicinska kompressionsstrumpor följer naturligvis dessa normer:

100% kompression vid ankel/fotled (cB)

70% kompression vid vaden (bredaste punkten, cC)

40% kompression mitt på låret (cF)

(Du kan läsa om förkortningarna cB, cC och cF i svaret till nästa fråga.)

Om du köper en stödstrumpa med en kompression på 20 mmHg, så ger den med andra ord 14 mmHg kompression vid vaden och 8 mmHg mitt på låret.

Vad betyder förkortningarna som t.ex. AD, AF, AG, AT, AGH, cB, cF, CCL?

Ibland står det förkortningar vid våra modeller, som kanske kan verka förvirrande. De används i fackspråk och är desamma över hela Europa. Därför är det praktiskt att ha med dem. Även om du som vanlig kund kanske inte alls behöver dem. Här kommer en kort genomgång av de många förkortningarna:

Förkortningar vid modelltyp:

AD = knälånga kompressionsstrumpor

AF = lårhöga kompressionsstrumpor, till mitt på låret

AG = lårhöga kompressionsstrumpor, till övre delen av låret

AT = Kompressionsstrumpbyxor

Dessa forkortningar hittar du t.ex. i produktnamnen på våra medicinska kompressionsstrumpor.

Förkortningar vid kompressionsklass:

ccl = CCL = Kompressionsklass

ccl1= Kompressionsklass 1

ccl2 = Kompressionsklass 2

Förkortningar vid måttagning av omkretsen:

cB = Ankelns omkrets (smalaste punkten)

cC = Vadens omkrets (bredaste punkten)

cD = Benets omkrets precis under knäet (ca. 0,7 cm under knävecket).

cF = Benets omkrets vid mitten av låret

Förkortningar vid måttagning av benlängd:

lB = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till ankelns smalaste punkt

lC = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till underbenets bredaste punkt

lD = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till ca. 0,7 cm under knävecket.

lF = Benlängd mätt från golvet/fotsulan till mitt på låret

lG = Benlängd mätt från golvet/fotsulan och till ljumsken

Du behöver naturligvis inte att plugga in dessa förkortningar för att kunna handla hos oss, och för det mesta behöver du inte heller hitta samtliga mått.

Använd dig istället av de storlekstabeller, som finns vid varje modell. Här kan du snabbt se vilka mått du behöver känna till när du ska hitta din storlek. Har du problem att välja storlek så läs vidare under punkt 3, Frågor vid val av storlek, eller skicka oss gärna ett mejl på info@butik21.com!

Vilken stödstrumpa ska jag välja när jag är gravid?

Du kan läsa mera om vad som händer i kroppen under graviditeten och varför det är bra att använda stödstrumpor i samband med graviditet i vår informationstext Stödstrumpor under graviditeten.

Det är individuellt vilken typ av strumpor du trivs bäst i, stödstrumpbyxor, stay-ups eller knästrumpor: 

 • De flesta av våra kunder väljer stödstrumpbyxor speciellt för gravida. De ger ett bra stöd hela vägen upp för benet och är också praktiska och snygga om du t.ex. ofta har kjol.
 • Om du tycker stödstrumpbyxor blir för varmt eller om du är extra långbent, kan det hända att du känner dig bekvämare i stay-ups. Ofta kan du också använda dem när graviditeten är över om det inte är för stor skillnad i vikt.
 • Om du inte upplever problem med åderbråck eller svullna ben över knäet, kan det vara tillräckligt att använda stödknästrumpor. Stödknästrumpor kan också användas som komplement till andra typer av strumpor om du vill ha lite mera luft till låren ibland.

I våra stödstrumpbyxor för gravida finns det självklart plats åt magen under hela graviditeten!

Efter att barnet är fött kanske du behöver en amnings-behå eller särskilt mjuka underkläder för ditt barn. Vill du titta på hela vårt urval av produkter till mamma och baby, finns de på hemsidan under Graviditet och amning.

Vad är skillnaden mellan plattstickade och rundstickade kompressionsstrumpor?

Rundstickade kompressionsstrumpor stickas som en tubform, medan platstickade stödstrumpor stickas som ett plant stycke som först senare sys ihop till en strumpa. Plattstickade stödstrumpor har därför en söm bakerst. (påminner om en gammaldags silkestrumpa).

Normalt rekommenderas rundstickade kompressionsstrumpor. Bara i specialfall händer det att läkaren rekommenderar plattstickade kompressionsstrumpor. (t.ex. kan det förekomma vid särskilda sjukdomsbilningar, t.ex. kraftiga lymfödem). Anledningen är att plattstickade stödstrumpor kan formsys, så att de passar vadens form precis. Men plattstickade stödstrumpor efterfrågas inte särskilt ofta och därför har vi bara rundstickade modeller.

Behöver du en plattstickad modell? Skicka oss ett meddelande. Visar sig att det finns ett behov bland flera av våra kunder vill vi självklart gärna utvidga vårt sortiment!

Vilka stödstrumpor håller värmen bäst om vintern?

Behöver du knästrumpor? Använd då våra stödstrumpor med ull. Ullens struktur betyder att den har en isolerande effekt samtidigt som huden kan andas. Ull är också fuktabsorberande, och kan suga upp emot 30 % av sin egen vikt. Därför får du varma, sköna och torra fötter med ullstrumpor. Stödstrumpor med ull är en fördel på vintern – också vid aktiviteter som löpning, vandring, skidåkning och liknande.

Våra stödstrumpor med ullinnehåll tål maskintvätt på upp till 40 grader.

Behöver du stay-ups eller stödstrumpbyxor? Välj i så fall mikrofiber hellre än lycra eller nylon, eftersom mikrofiber bättre håller värmen. Du kan också välja att använda våra värmande termoleggings utan kompression ovanpå stödstrumporna. Eller så kan du använda vanliga kompressionsfria benvärmare eller overknee strumpor i ull.

Vilka stödstrumpor är mest kylande och bäst på att låta huden andas?

Bomullsstrumpor och strumpor framställda av bambufibrer är naturmaterial med en kylande effekt som många gillar. De är bekväma och sköna, men inte så bra på att transportera bort fukt från fötterna, och därför kan de kännas fuktiga om det är mycket varmt – något som du kanske känner igen från dina vanliga bomullstrumpor.

Stödstrumpor som är lämpade för sport och motion och framställda särskilt för att användas vid fysisk aktivitet, är kanske egentligen det allra bästa alternativet för den som önskar strumpor med en kylande effekt. Men den sportiga designen kanske inte passar till alla kläder. Kompressionsstrumpor för sport innehåller material som ger en kylande effekt som t.ex. Coolmax, som används i vissa modeller, och i vissa modeller hittar du snabbtorkande material som t.ex. Cocona.

 ↑ till toppen av ​​sidan

3. Frågor om hur du väljer storlek

 Vilken storlek ska jag ha i stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

När du ska hitta din storlek, behöver du veta dina mått, t.ex. ankelns och vadens omkrets. Beroende på vilken modell du är intresserad av, kan det variera precis vilka mått du behöver veta. Titta därför efter i storlekstabellen för den enskilda produkten vilka mått du behöver för just den artikeln.

Det absolut bästa är att mäta på morgonen med detsamma du har stigit upp. Då är du säker på att benen inte har hunnit svullna som de kan ha gjort om du mäter senare under dagen. Du kan läsa mera om hur du mäter dina ben i vår vägledning: Så hittar du den rätta storleken. 

Jag ska hitta stödstrumpbyxor, men min storlek i den övre delen av storlekstabellen stämmer inte med min storlek i den nedersta delen av tabellen (längd/vikt). Vad ska jag göra?

Det här är ett vanligt problem särskilt om du är smal och har långa ben. Om du t.ex. är 165 cm lång, väger 62 kg och har en ankelomkrets på 20 cm, då ger det storlek 3 (Large) i det övre diagrammet och storlek 1 (Small) i det nedersta diagrammet. Det betyder att den strumpbyxan som passar dig längdmässigt kommer ge en lägre kompression om ankeln än det som står på förpackningen. 

Lösningförslag:

 • Om du vill förebygga åderbråck och svullna, trötta ben, så välj den storlek som passar i längden – du kommer fortfarande få en viss kompression och strumpan sitter som den ska. Observera dock att du då får en svagare kompression om ankeln än vad som står angivet på förpackningen, eftersom strumpan då sitter lite lösare. Det är för det mesta inte något problem, om du endast har mindre problem med åderbråck eller svullna ben. Om det däremot är din läkare som har ordinerat en särskild kompression och modelltyp, är det viktigt att du kontaktar honom eller henne för rådgivning om hur du ska göra.
 • Om du redan har problem med venerna eller står i en situation där det är särskilt viktigt att kompressionen är korrekt, (t.ex. i samband med flygresa eller graviditet) så kontakta oss, så kan vi råda dig och se om vi eventuellt har en annan modell stödstrumpbyxor som passar bättre i måtten.
 • Om du bara har problem i området under knät eller kanske precis över knät, är knästrumpor eller stay-ups ofta ett bra alternativ.
 • Har du däremot allvarliga problem hela vägen upp för benet, eller om du av andra orsaker har användning för strumpbyxor med hård kompression (t.ex. CCL 2), så måste du istället ha en individuellt framställd stödstrumpa som är gjord särskilt efter dina mått. Kontakta i så fall din läkare för upplysningar om vart du ska vända dig.

 Har du frågor eller funderingar så kontakta oss gärna på info@butik21.com.

Vilka stödstrumpor passar mig som har breda vader och ankelmått?

Jag undrar hur jag vet vilken storlek på stödstrumpor jag ska köpa. För jag mina mått är 44 cm runt vaden och 25 cm runt fotleden men jag har 39-40 i skostorlek. Vad blir rätt storlek då?

Har man breda vader och anklar kan det vara svårt att hitta en stödstrumpa som passar. Vi får ofta frågor kring detta. Det är väldigt viktigt att man väljer en stödstrumpa som inte är för liten kring vaden. Stödstrumpor som sitter hårt åt vaden riskerar att hindra blodflödet istället för att underlätta blodflödet. Därför är det viktigt att man är noggrann med storleken.

Tyvärr är utbudet av stödstrumpor för personer med breda vader relativt begränsat. Vi hänvisar de flesta till vår stödstrumpa med öppen tå

När man har öppen tå är det viktigt att stödstrumporna inte sitter åt för mycket kring tårna, då kan tårna svullna upp. Så det är viktigt att du provar stödstrumporna noggrant. 

Har du blivit rekommenderad stödstrumpor av en läkare/vårdpersonal så bör du kontrollera med denne om du kan ha stödstrumpor med öppen tå. 

Har man möjlighet så ska man börja med en stödstrumpa där man ligger mitt i tabellen, inte på gränsen. Då blir det lättare att ta av och på stödstrumporna. 

Ovanstående gäller knästrumpor. För stödstrumpbyxor så gäller en annan modell!  

Jag har breda vader men är smal om fotleden, så storlekstabellen för knästrumpor stämmer inte med mina mått!

Om det inte finns några medicinska orsaker som talar emot det, så kan du välja helt korta stödstrumpor som slutar precis över fotknölarna, dvs. ”stödsockar”. 

Jag har små fötter men breda vader och knästrumporna passar inte i måtten – vad ska jag göra?

Ta en titt på våra stödstrumpor med öppen tå, här har skostorleken ingen betydelse. 

Jag använder en stor skostorlek, vilken stödstrumpa ska jag välja?

Vi har stödknästrumpor upp till storlek 48. Men om du har mycket smala ben eller om du behöver strumpbyxor eller stay-ups så är stödstrumpor med öppen tå en bra lösning. 

Jag har mycket långa ben – kan jag ha era stödstrumpbyxor?

Om du har väldigt långa ben kan det ofta vara bättre för dig att välja stay-ups istället för stödstrumpbyxor. Du är också mycket välkommen att vända dig direkt till oss, så kan vi rådge dig om vilka av våra modeller som har den längsta benlängden.

Jag har flera frågor angående val av storlek men hittar inte svaret här. Vad ska jag göra?

Om du är osäker på vilken storlek du ska välja eller om du har frågor när det gäller hur du använder storlekstabellerna så kontakta oss gärna! Då hjälper vi dig att välja en bra modell utifrån dina mått. Skriv till info@butik21.com.

 ↑ till toppen av ​​sidan

4. Stödstrumpor i vardagen – Frågor om tvätt, hållbarhet och hur du bäst får av och på dina stödstrumpor.

Mina stödstrumpor går alltid så snabbt sönder. Hur lång är den maximala hållbarheten?

När strumporna blir lite äldre kan kompressionen inte längre garanteras. Kompressionsstrumpor kan tvättas upp till ca 180 gånger, stödstrumpor upp till 90 gånger. Detta under förutsättning att du alltid följer tvättrådet och tar väl hand om dina strumpor. Den längsta hållbarheten får du om du tvättar strumporna för hand efter varje användning, och sedan låter dem torka hängandes. (Tvätta annars vid max. 40 grader, använd milt tvättmedel och inget sköljmedel eller blekmedel). Stödstrumpor i nylonkvalitet eller med ett mycket högt innehåll av lycra (t.ex. strumpbyxor, stay-ups och knälånga nylonstrumpor) ska alltid tvättas för hand.

Det är också viktigt att väl hand om strumporna när du t.ex. tar av och på dem. Det kan du läsa mera om nedan. Du kan också läsa mer i informationstexten: Ta på dig dina stödstrumpor på rätt sätt

Hur tar jag på stödstrumpor och kompressionsstrumpor så de håller bäst möjligt?

Stödstrumpor kan ibland vara lite besvärliga att få på, särskilt om du behöver en lite högre kompression. Det är lätt att råka dra för hårt, men det behöver inte vara så svårt.

Rulla först ner strumpan, så du redan från början kan föra tåspetsen på plats i stödstrumpans tå. Härefter rullar du stödstrumpan upp för benet. Använd eventuellt gummihandskar, så får du ett bra grepp om strumpan. (Vanliga diskhandskar kan mycket väl användas, bara de är rena och nya). Se till att strumpan inte veckar sig utan sitter jämnt om benet. Om du inte använder handskar, så var försiktigt så du inte du råkar riva strumpan med naglarna. Du ska också undvika att ta på hudkräm på benen precis innan du ska ta på dig strumporna.

Du kan läsa flera tips på följande länk: Ta på stödstrumporna rätt sätt.

Hur ska jag tvätta mina stödstrumpor och kompressionsstrumpor för att öka hållbarheten?

Dina stödstrumpor håller bäst om du följer tvättråden. Därför är det en bra idé att uppmärksamma de tvättråd som står vid varje enskild modell.

Generellt gäller följande:

 • Överstig inte den rekommenderade tvättemperaturen.
 • Använd inte sköljmedel.
 • Försök inte att färga eller bleka dina strumpor.
 • Torktumla inte.
 • Hängtorka strumporna. 
 • Strumporna får ej strykas.

Läs mera på vår sida om tvättråd.

Tips: Den bästa hållbarheten får du genom att tvätta dina stödstrumpor eller kompressionsstrumpor för hand med ett milt tvättmedel efter dagens slut. 

↑ till toppen av ​​sidan

5. Hur fungerar stödstrumpor?

Stödstrumpan fungerar som som ett stöd för benet och hjälper till att hålla igång blodflödet. Det gör att risken för trötta och svullna ben minskar samtidigt som risken för åderbråck minskar.

När du går hjälper vadmuskeln till att pumpa upp blodet från benet till hjärtat. När du står still arbetar inte vadmuskeln men då kan en stödstrumpa ge extra stöd.

Flygstrumpor - ger dina ben en bekväm resa

Våra stödstrumpor är väldigt uppskattade av kunder som flyger mycket, stödstrumpor på flyget håller vätskan och svullnaden borta från dina fötter.

Efter att ha provat en långflygning med stödstrumpor kommer du inte att gå på ett flygplan utan dina flygstrumpor igen! Användning av stödstrumpor motverkar effektivt svullna fötter och förebygger även blodproppar.

Stödstrumpor rekommenderas när man flyger eftersom luften är tunnare på hög höjd vilket ökar risken för djup ventrombos markant. 

Stödstrumpor vid åderbråck

Har du drabbats av åderbråck så kan våra stödstrumpor lindra dina besvär, stödstrumpan hjälper dig att hålla in åderbråcket och lindrar besvär och svullnad. Tyvärr kan inte stödstrumpor ta bort befintliga åderbråck där krävs operation men de förebygger nya åderbråck.

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor - vad är skillnaden?

Stödstrumpor kallas många typer av strumpor med eller utan stöd. Det som är viktigt är att stödstrumpan har graderad kompression. Eftersom stödstrumpor inte är en skyddad titel kan vem som helst kalla vilken strumpa som helst för stödstrumpa. Det gör att du som köpare måste vara noggrann med vad du köper i ifrån vem.

Kompressionsstrumpor är samma sak som stödstrumpor men är mer använda inom vården. Då har man en annan typ av klassindelning. En medicinskt graderad kompressionsstrumpa har 15-21 mmHg i klass 1 och 23-32 mmhg i klass 2. En normal stödstrumpa har 18-22 mmhg i klass 1 och 22-27 mmhg i klass 2.

Det vi kallar kompressionsstrumpor uppfyller kraven för medicinsk gradering av kompression. För att  hålla det lite längre spannet krävs en annan typ av stickning som gör strumpan mer tät och lite tjockare. En medicinsk stödstrumpa är alltså lite dyrare att tillverka än en vanlig stödstrumpa.

Tack vare den annorlunda stickningen så håller kompressionen längre, fler tvättar, om man tvättar dem efter varje dag och låter dem hängtorka.  
 ↑ till toppen av ​​sidan

6. Stödstrumpor om du har lyfmödem eller lipödem. 

För dig som lider av lymfödem eller lipödem är stödstrumpor en bra del av behandlingen. Lipödem innebär ansamling av fett och lymfödem innebär ansamling av vätska.

Vi rekommenderar medicinska stödstrumpor/kompressionsstrumpor om du lider av någon typ av ödem. Lider du av lipödem så kan stödstrumpor hjälpa till att mjuka upp fettet och minska fettansamlingen. För dig som lider av lymfödem så hjälper stödstrumporna till att minska vätskeansamlingen.

OBS Om du lider av eller tror att du lider av lymfödem/lipödem är det viktigt att du får hjälp av läkare. Har du ännu inte kontaktat läkare är det bra om du gör det snarast. Om sjukdomen går för långt finns risk att stödstrumpor inte räcker.  

Som alltid när det gäller stödstrumpor och kompressionsstrumpor är det viktigt att välja rätt storlek. Du mäter omkrets kring fotankel, vad och två centimeter under knät. Ska du ha stödstrumpbyxor är det dessutom viktigt med storleken kring låret. 

Sammanfattningsvis så är stödstrumpor ett komplement till den behandling din läkare rekommenderar. Så be alltid din läkare om råd kring vilka stödstrumpor du ska ha. 
 ↑ till toppen av ​​sidan

7. JOBST RAL och Ultra Sheer - vad är skillnaden

Jobst har utvecklat en ny serie stödstrumpor som går under benämningen RAL. De är rundstickade och tunna vilket innebär att de liknar vanliga nylonstrumpor fastän de håller medicinsk kompression.

Det som skiljer RAL serien mot övriga Jobst stödstrumpor är att stickningen är tätare vilket ger mindre elasticitet. Följden blir att det krävs fler storlekar för att få rätt mått men att kompressionen blir mer anpassad efter varje person.

RAL stödstrumpor är JOBST medicinska stödstrumpa. RAL är en klassificering i Tyskland som är egentligen är en kvalitetsstämpel som används på flera olika produkter. 

Stödstrumpor från Jobst i serien RAL finns i sex olika storlekar och det är extra viktigt att man mäter ordentligt.
 ↑ till toppen av ​​sidan

8. Tips när du köper stödstrumpor online

Tänk på det här när du stödstrumpor online:
 • Finns det en bra storlekstabell där du kan mäta ankelmåttet? Alla stödstrumpor utgår från ankelns omkrets, även när det är mild kompression. 
 • Är det graderad kompression på de stödstrumpor du ska köpa? Graderad kompression innebär att kompressionen är 100 % vid fotankeln och sedan avtar uppåt benet. 
 • Vad har jag för möjlighet att returnera, finns det några kundbetyg från en oberoende part? 
 ↑ till toppen av ​​sidan

9. Varför stödstrumpor under graviditeten?

Många gravida kvinnor rekommenderas att bära stödstrumpor under sin graviditet - och av goda skäl. Just under graviditeten behöver du ge särskild uppmärksamhet åt dina ben.

Stödstrumporna ökar blodcirkulationen i benen och med rätt kompression och tryck hjälper de blodet att passera snabbt och enkelt genom venklaffarna utan att flyta tillbaka och samlas i fötter eller ben. Stödstrumpor (specifikt stödstrumpbyxor) avlastar även trycket i benen vilket motverkar trötta och tunga ben. För bästa effekt bör du använda stödstrumpbyxor, om inget annat föreskrivs -regelbundet och under hela dagen från gryning till läggdags, men ej på natten.

I nedanstående text kan du hitta mer information - bland annat om hur man kan undvika benproblem under graviditeten.

Vad händer med benen under graviditeten?

I förbindelse med graviditeten fördubblas blodvolymen i kroppen och venerna ska pumpa en betydligt större mängd blod till hjärtat och till resten av kroppen än vad den är van vid. Vid graviditet ökar även serum nivåerna av hormonet progesteron. Progestiner är viktigt under graviditeten och skyddar bland annat det befruktade ägget. Dock är en effekt av progestin lös bindväv vilket är logiskt för en graviditet men inte optimalt för vackra ben. Progestinerna, det så kallade ”graviditetshormonet” expanderar venerna eftersom livmodern växer och blir tyngre vilket skapar ett tryck på den så kallade hålvenen. Det skapar en obehagskänsla eftersom venklaffarna som reglerar flödet av blod till hjärtat inte längre kan stänga ordentligt när venerna är alltför utvidgade.

När blodet pumpas från benen upp till hjärtat, pumpas den förbi olika venklaffar. Venklaffarna fungerar som en svängdörr som bara kan öppnas i en riktning vilket förhindrar att blodet på grund av tyngdlagen ska strömma tillbaka ner i benet. När venklaffarna inte stängs helt och när blod rinner tillbaka kan åderbråck uppstå.

En annan konsekvens av högt progestinhormon kan vara ödem, det vill säga en vätskesamling i benen. Då är venerna starkt utvidgande, kan även vara något utskjutande och ofta svullna på kvällen efter ett långvarigt stående eller sittande vilket leder till trötta, tunga och värkande ben. Detta bör om möjligt förhindras eftersom ödem kan orsaka smärta och obehag. Åderbråck kan även vid hård påfrestning (såsom långdistansflygningar, långvarigt stående eller sittande) öka risken för trombos eller blodpropp.

Risken för trombos under graviditeten är låg men ökar efter förlossningen – särskilt vid kejsarsnitt och svår blodförlust om man har åderbråck. Att även bära stödstrumpor efter graviditeten är därmed att rekommendera. 

När under graviditeten bör man börja använda stödstrumpor?

Det finns ingen allmän riktlinje om när, vilken månad, gravida kvinnor rekommenderas börja använda stödstrumpor. Detta är mycket individuellt, men följande rekommenderas:

 • Om du lider av svag bindväv bör du använda stödstrumpor redan från början, detsamma gäller vid åderbråck eftersom din vikt kommer öka under graviditeten och därför öka trycket på dina vener.
 • Om du tidigt upptäcker symptom såsom något utskjutande/svullna vener eller har svårt värkande ben efter långvarigt stående eller sittande bör du även då börja använda stödstrumpor.
 • Om någon i familjen (t ex mamma eller pappa) har åderbråck, bör du redan  från början använda stödstrumpor. Men det är inte nödvändigt senare under graviditeten när magen börjar växa och bli märkbart större och tyngre.
 • Vid resa, till exempel buss, bil eller en längre flyg-eller tågresa rekommenderas att använda stödstrumpor redan från tidig morgon men även dagen innan avresa.
 • Om du upptäcker att du på kvällen efter långa perioder av stående eller sittande, eller vid allmän trötthet, ömmande och svullna ben, kan du dagen efter använda stödstrumpor för att lindra eller förhindra samma symtom dagen efter.

Även om du inte har några av dessa problem, kan du i de senare månaderna använda stödstrumpbyxor. Många gravida kvinnor finner stödet som en trevlig lättnad för den extra vikten.

Rådfråga dock alltid din läkare eller barnmorska vad de finner mest lämpligt för just dig.

Kan jag själv bestämma om jag ska använda stödstrumpor under min graviditet?

Om du är osäker, tala först med din läkare eller bansköterska. Kontrollera även om du någonsin kommer tillåtas använda stödstrumpor generellt.

Till en början rekommenderas, som första användningen - stödstrumpor. Om du är allmänt frisk utan starka åderbråck kan du använda en mild kompression (kompressionsklass 1) vid flygresor och ömma/trötta ben.

För att förhindra vätskesamlingar i benen och åderbråck under graviditeten

Om du använder stödstrumpor (särskilt viktigt på sommaren när det är varmt) och även följer nedanstående råd kan du i flesta fall undvika problem med venerna under graviditeten.  Många av råden är även generellt viktiga för att förbättra blodcirkulationen.

 • Var noga med att dricka mycket vätska, helst vatten.
 • Undvik att sitta med benen i kors.
 •  Sätt gärna upp fötterna på en pall eller lägg dig ner ibland så underlättar du för venklaffarna att föra tillbaka blodet till hjärtat.
 • Inte sitta eller stå stilla för länge åt gången, men var noga med att röra på dig ibland för att få igång blodcirkulationen.
 • Gör några enkla övningar. Ligg exempelvis på rygg och cykla med benen i luften eller prova försiktigt att sträcka dig ner till tårna när du står upp. Du kan även dra ihop tårna och sedan slappna av igen.
 •  Ta växelvarma bad (där du avslutar med kallt vatten).
 • Simma.
 • Cykla under de första månaderna (om läkare/barnmorska ej rekommenderat annat).
 • Vid flygning använd en kompressionsklass högre än normalt (rådfråga alltid läkare/barnmorska först)
 • Inte röka och undvika koffeinhaltiga drycker såsom kaffe
 • Undvik för mycket värme på benen, till exempel att sitta med benen länge i direkt solljus.
 • Gå med löst sittande byxor eller kjol så att kläderna inte sitter för hårt på benen.
 • Undvik tunga lyft.

Om åderbråck har varit vanligt förkommande under graviditet i din familj riskerar du att få åderbråck även om du använder stödstrumpor. Men du kan förhindra att det blir värre och även minska risken för ödem och blodproppar om du använder stödstrumpor.

Försvinner åderbråcken efter graviditeten?

Efter förlossningen visar det sig ibland att det som liknar åderbråck avtar lite, detta eftersom det egentligen handlar om uppsvullna vener. Om du dock har fått åderbråck under graviditetet förvinner de tyvärr ej efter förlossningen utan måste avlägsnas genom operation. Därför är det av stor vikt att du tar väl hand om dina ben under graviditeten för att på bästa möjliga sätt förhindra att åderbråck uppstår. Om du använder stödstrumpor så ökar chansen att du fortfarande har fina ben efter din graviditet.

Vilken typ ska jag välja – stödstrumpa eller strumpbyxor?

Om din läkare eller barnmorska inte rekommenderar en specifik modell så följer ett antal tips:

Stay-ups tycker många kvinnor är bekväma eftersom:

 • Bra variation till tights.
 • Du kan använda en höfthållare för att hålla de på plats.
 • Vissa kvinnor tycker att stödstrumpbyxor känns för ”instängt”.
 • Lättare att gå på toaletten.

Stödknästrumpor är bra när:

 • Du inte har problem med åderbråck, upplever spänning/svullnad i benen eller har framträdande vener ovanför eller runt knät.
 • Daglig användning (inte när du ska ut och resa)
 • Du vill komplettera med andra typer av stödstrumpor.

Stödstrumpbyxor är bäst lämpade för graviditet eftersom:

 • Du behöver stöd för hela benen, exempelvis om du har åderbråck ovanför knät, problem med vätskeansamling eller om du vill ha stöd för magen.
 • Om du har kortare kjolar eller shorts.
 • Om du vill känna dig varm och skyddad.  

Vilken kompressionsklass ska jag välja när jag är gravid?

 • Stödstrumpbyxor för gravida kvinnor med mild kompression
  Stödstrumpbyxor med mild kompression används vid tidiga tecken på åderbråck och svullna vener/ben.  De verkar förebyggande och ger stöd åt den växande magen.
 • Stödstrumpbyxor för gravida kvinnor med kompressionsklass 1
  Stödstrumpbyxor med kompressionsklass 1 (medelhård) används för svullna ben. De hjälper värkande eller trötta ben och förhindrar uppkomsten av svårare åderbråck.
 • Stödstrumpbyxor för gravida kvinnor med kompressionsklass 2
  Stödstrumpbyxor med kompressionsklass 2 (hård) används endast i samråd med läkare.
Du kan läsa mer om kompressionsklasser i rubriken Kompressionsklasser.

Osäker på din storlek? Behöver du ytterligare råd?

Om du är osäker på storlek och önskar ytterligare råd vänligen kontakta oss på info@butik21.com. Vi återkommer så fort vi kan.

Rådfråga alltid din läkare eller barnmorska om vilken stödstrumpa som passar dig. Även om vi har många års erfarenhet och strävar efter exakthet och fullständighet kan vi ej hållas ansvariga för eventuella fel och brister på webbplatsen eller vid missbruk av våra produkter eller av vår information.
 ↑ till toppen av ​​sidan

10. Kompression och kompressionsklasser

Kompression betyder enligt Sveriges Allmänna ordlista (SAOL) "sammanpressning" eller "sammantryckning". När det gäller stödstrumpor så kan man förklara kompression som trycket som gör att strumpan pressar eller trycker ihop benet.

Något som är väldigt viktigt är att strumpor man använder har graderad och avtagande kompression. Det innebär att kompressionen är som högst vid fotankeln och sedan avtar längre upp på benet. Annars finns risken att kompressionen är högst på vaden eller vid knävecket vilket riskerar att skapa ett tryck som motverkar blodflödet istället för att underlätta för blodflödet.

Indelning i kompressionsklasser

För stödstrumpor är det väldigt viktigt att man kan mäta hur mycket, eller hur hårt strumporna pressar samman benet. Det behövs för att varje person ska få rätt stödstrumpa och rätt tryck. Trycket mäts i mmHg och ju högre mmHg desto högre tryck.

Stödstrumpor är inte en skyddad term i Sverige och vem som helst får kalla vad som helst för stödstrumpa. Det gör att det inte finns någon exakt klassificering av kompressionsklasser som tillverkarna kan hålla sig till. Det finns en standard inom sjukvården för det vi kallar för kompressionsstrumpor och så finns det normer som ”vanliga” stödstrumpor brukar hålla sig inom.

Medicinska kompressionsklasser

Kompressionsklass 1 är kompression 15-21 mmHg och ordineras när man har lättare åderbråck, problem med svullna och trötta ben (till exempel vid graviditet) eller efter operation.

Kompressionsklass 2 är kompression 23-32 mmHg och ordineras vid svårare åderbråck, venösa problem och i samband med operation. Vi rekommenderar endast att du köper kompressionsklass 2 efter samråd med läkare.

Kompressionsklass 3 är kompression 34-46 mmhg vilket är väldigt hårt tryck som vi inte tillhandahåller i vår butik. Detta eftersom läkare/vårdpersonal bör ta mått och se till att strumpan blir måttanpassad.

Normer för kompressionsklasser för ”vanliga” stödstrumpor

Vanliga stödstrumpor är sådana som du normalt hittar i vårdbutiker, på apotek och hos vissa fotterapeuter. Varför de skiljer sig kompression är svårt att svara på men en rimlig förklaring kan vara att de är billigare att tillverka vilket gör att de får lägre pris och är lättare att sälja.

Det är viktigt att tänka på att även dessa stödstrumpor ska ha graderad kompression.

Mild kompression: Mild kompression kallas normalt stödstrumpor som har lägre kompression än 18 mmhg. Det normala för nylonstrumpor är 12-17 mmHg. Det finns strumpor med så låg kompression som 13-15 mmHg men det är mer normalt tryck än en riktig stödstrumpa.

Medelhård kompression: Ibland även kallat kompressionsklass 1 även om det inte uppfyller normerna för medicinsk standard klass 1.

Medelhård kompresson är oftast 18-22 mmHg men exempelvis en internationell tillverkare som Jobst har kompresson 15-20 mmHg eftersom det är en normal standard i USA.

Hård kompression: Normalt är hård kompression (även kallad kompressionsklass 2 även om det inte är europeisk norm för kompressionsklass 2) 22-27 mmHg. Även här särskiljer sig Jobst som har kompression 20-30 mmHg på de strumpor de tillverkar med lite högre kompression.

Att Jobst skiljer ut sig vad gäller kompressionsmåtten beror enbart på att de utgår från amerikansk standard. Det är en kvalitetstillverkare med väldigt bra strumpor.

Viktigt vad gäller kompression och passform

Det är viktigt att man utgår från sina egna mått när man väljer stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Välj aldrig en mindre modell för att få högre kompression och ta aldrig en högre kompressionsklass för att de ska ge bättre effekt. Det är viktigt att välja en strumpa som utgår från dina mått och som ger den kompression du behöver, varken mer eller mindre. 

OBS!

Vi rekommenderar att man alltid konsulterar läkare eller annan vårdpersonal innan man väljer stödstrumpor med hård kompression (kompressionsklass 2)

 ↑ till toppen av ​​sidan

11. Ta på dig dina stödstrumpor på rätt sätt

Om du inte är van vid att använda stödstrumpor kan det till en början vara svårt att ta på sig dem, speciellt om det är av längre modell med något högre kompression. Här är några tips och tricks för att få på sig strumporna på ett enkelt sätt som är mer behagligt för dig samt ökar strumpans hållbarhet och livslängd.

 • Du kan använda gummihandskar för att få ett bättre grepp om strumpan och för att minska risken att riva sönder dem. Det finns speciella handskar just för stödstrumpor, men vanliga rena och oanvända diskhandskar fungerar lika bra.
 • För in handen i stödstrumpan ända ner till foten. Rulla ner stödstrumpan över armen så att du lätt kan föra in tån. På detta sätt kan du omedelbart få strumpan rätt på foten, rulla sedan upp strumpan över benet.
 • När strumpan är på plats, dra lätt i strumpans tå för att få lite mer utrymme för tårna. Se också till att strumporna inte är vikta och att de sitter jämnt och utsträckt över hela benet. I annat fall kan stödstrumpan pressa för hårt vilket leder till obehag och är ohälsosamt för blodcirkulationen.

För knästrumpor kan du även använda produkten EasyRing som är ett lätt och användbart redskap för att få på sig stödstrumporna på ett enkelt och smidigt sätt. Det medföljer även en ”hjälp bag” till våra modeller med öppen tå vilken underlättar proceduren. 

 ↑ till toppen av ​​sidan

12. Ta hand om dina stödstrumpor

Tips för att förlänga hållbarheten och behålla kompressionen på dina stödstrumpor:

 • Byt stödstrumpor varje dag, dvs använd alltid rena och torra stödstrumpor. Strumporna kan verka rena men små smutspartiklar fastnar i fibrerna i garnet vilket sliter ut strumpan snabbare vid användning.
 • Sätt inte på dig stödstrumpor direkt efter du har smörjt in fötterna med hudkräm. Smörj istället in fötterna kvällen innan så att fötterna hinner absorbera krämen.
 • Använd gummihandskar när du sätter på dig stödstrumporna (rena oanvända diskhandskar går lika bra som handskar speciellt gjorda för stödstrumpor).
 • Rulla strumpan upp längst benet så slipper du slita och dra.
 • Använd inte stödstrumporna under natten, om inte läkaren rekommenderar annorlunda.
 • Välj skor som sitter bra på foten. Skor som skaver och glider på fötterna sliter på sömmarna.
 • Var vaksam på småsten eller liknande i skorna. Töm genast skon om du känner obehag eller obekanta föremål.
 • Vid öppna eller vätskande bensår bör stödstrumpor ej användas om du inte har fått andra råd av din läkare.
 • Följ stödstrumpornas tvättanvisningar.

Därför bör du tvätta dina strumpor dagligen:

Tvätta strumporna efter varje gång du använt dem och ta endast på dig nytvättade stödstrumpor! Om stödstrumporna inte är nytvättade kan kompressionen inte garanteras. Varje gång du använder dina strumpor fastnar små smutspartiklar i fibrerna, vilket orsakar slitage. Vid användning av smutsiga stödstrumpor reduceras kompressionen och strumpornas hållbarhet avsevärt.

Tips: Om du använder stödstrumpor dagligen kan du tvätta dem för hand med milt tvättmedel och låta dem torka över natten. På så sätt är de rena och torra och redo för att användas till nästa morgon. 

 ↑ till toppen av ​​sidan

13. Tvättråd för stödstrumpor

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor ska tvättas efter daglig användning – dvs använd alltid nytvättade strumpor. Stödstrumporna skall tvättas enligt tvättanvisningarna eftersom felaktig tvätt är en av de vanligaste orsakerna till att strumpan går sönder eller förlorar sin kompression.

Handtvätt eller maskintvätt?

När du tvättar dina kompressionsstrumpor i maskinen - använd alltid en tvättpåse, vare sig det gäller strumpor eller strumpbyxor.

Om dina strumpor tål maskintvätt eller inte, beror naturligtvis på materialet. Om inget annat anges i produktbeskrivningen gäller följande:

 • BOMULL
  Stödstrumpor av bomull tvättas i maskin i 30-40 grader.
 • ULL
  Stödstrumpor av ull kan tvättas för hand eller i maskin. Temperaturen får inte överstiga 40 grader. Använd tvättmedel för fintvätt eller speciellt för ull.
 • BAMBU
  Tvätta för hand eller i tvättpåse i 40 grader.
 • MIKROFIBER
  Tvätta för hand eller i tvättpåse i 40 grader.
 • NYLON
  Stödstrumpor av nylon ska handtvättas med ett milt tvättmedel.

Tvättmedel, sköljmedel, blekmedel?

Använd alltid ett milt tvättmedel, förslagsvis för fintvätt. För att skydda fibrerna bör varken blekmedel eller sköljmedel användas.

Torka strumporna rätt

Stödstrumporna skall torkas hängandes och får inte torktumlas, torkas i direkt solljus eller på elementet.

Stödstrumpor får inte strykas.

 

 ↑ till toppen av ​​sidan

Butik21 - din specialist för friska ben & fötter